Андрей Рубльов

Дали ще оцелее поне един - да излее и да удари камбаната...Драма

Държава: СССР
Година: 1966
Времетраене: 175 минути
Андрей Рубльов
За продукцията

Сценарий: Андрей Кончаловски, Андрей Тарковски

Режисьор: Андрей Тарковски

Оператор: Владимир Юсов

Музика: Вячеслав Овчинников

В ролите: Анатолий Солоницин, Иван Лапиков, Николай Гринко, Ирина Тарковска, Юрий Никулин и др.

Осем картини от живота в Средновековна Русия - от 1400 до 1423 година, такава каквато я е видял монахът-иконописец Андрей Рубльов

Историко-философско послание в епична битка за оцеляване и спасение на вяра и народ.

"Андрей Рубльов" е първият голям руски игрален филм на режисьора Андрей Тарковски - епичен сюжет, с батални сцени, суров натурализъм и оспорвана религиозност. Разпространението на филма е полузабранено - показан е в последния момент извън Конкурсната програма на Фестивала в Кан, през май 1969. Съветското разпространение започва две години по-късно, през декември 1971.

Песните, изпълнявани от Ролан Биков били написани от самия него. Актьорът Анатолий Солоницин мълчал 4 месеца преди заснемането на сцената, в която трябва да проговори. Идеята за сценария била на

Василий Ливанов, който се надявал да изпълни главната роля. Първоначалната режисьорска версия била съкратена с 30 минути.

Религиозно-фиософската проблематика на филма обезпокоила не само съветските чиновници в културата, но и самият Александър Солженицин, който осъдил Тарковски за това, че е опростил и изопачил духовната атмосфера през епохата, с произволна трактовка на средновековната история, за която малко било известно. По негово мнение, натурализмът на Тарковски преминавал в "безсърдечност" и християнската душевност била раздрана от уродлива жестокост.

Великата Рус в началото на ХV век. Страната е разкъсвана от княжески междуособици и татарски набези, народът гине от войни, болести и глад. В тази трагична история броди живописец, който я рисува.

Сведенията за него са оскъдни, предимно от икони. Името му е Андрей Рубльов - един от трима братя монаси, преминал из "Божествената комедия" в обратен ред - през неочакван Ад, доброволно Чистилище и символичен Рай....Действието е разделено на осем теми

Още в първите си дни извън манастира монахът Андрей е заплашен с арест от стражарите в смутно княжеско време. После, в гората, художникът е съблазнен от женската плът.

Рубльов спасява гола жена, преследвана от войници, извършва убийство и преживява своето чистилище от греха с обет за мълчание, в продължение на години.

Нестихващите беди - от близки и чужди предателства, от болести и глад - опустошават земята, обричат на народа на гибел и накрая не е останал никой, който да отлее поне една камбана... освен малкият син на стар леяр. Князът е принуден да му се довери, защото няма друг.

И когато се разнася нейният меден звук, Рубльов проговаря...

*Златна Романова