Английският съсед

В България трудно се живее "по английски"...

Държава: България
Година: 2011
Времетраене: 50 минути
Английският съсед
За продукцията
Всички епизоди

Телевизионен сериен филм

Екранизация по едноименния роман на Михаил Вешим

Сценарий: Михаил Вешим
Режисьор: Дочо Боджаков
Оператор: Иван Варимезов
Музика: Кирил Дончев
Сценография: Мирослав Маринов
Художник по костюмите: Вирджиния Додова
Звукорежисьор: Александър Симеонов
Продуцент: БНТ и Продуценска къща "Две и половина"

В ролите: Лесли Грантам, Ирен Кривошиева, Татяна Лолова, Николай Урумов, Кръстьо Лафазанов, Красимир Доков, Румен Угрински, Валентин Танев, Слав Бойчев, Биляна Петринска, Теодор Елмазов, Станка Калчева, Максим Генчев, Детелин Кандев, Иван Панев, Валентин Гошев, Анна Банкина, Мира Бояджиева, Китодар Тодоров.

"Английският съсед" е четирисериен сериен телевизионен филм по едноименната книга на Михаил Вешим.

Комедията разкрива българския характер и нрави, в съседство с чужденец - англичанин, избрал малко село някъде в България за свой втори дом.

Кои са по-силни - нравите или правилата?

Жителите на село Плодордно са в "разцвета на силите си", но без желание за работа. Те не искат да печелят от земята си, а от Лотария, като Тото-то. Един хубав ден в селото пристига истински англичанин, който си купува къща. След къщата купува и трактор, за да разоре буренясалите парцели. Докато той бръмчи на нивата, в главите на съселяните му бръмчат други идеи. Кой кого ще превъзпита в сблъсъка между две култури?

Хуморът извира от кореновите различия между българи и англичани. За Джон, животът се състои от прости правила - трудолюбие, ред и законност. За българите, тези правила нямат същото значение и често се заобикалят: "Сериалът не заклеймява съвременните български нрави с остра сатира, а с иронична усмивка се опитва да ги покаже в огледалото".

Английският пенсионер Джон се заселва в България и открива непозната за него страна. Така, на територията на малко българско селце, се срещат две култури и две различни схващания за действителността, които взаимно си влияят или... пречат. Резултатът са постоянни недоразумения. Джон помага щедро на съседите си кака Мара и Нотко; готов е да откликне на всяка от абсурдните идеи на Кмета; търпи издевателствата на коварния Щърбанов;

харесва местната красавица Глория; доверява се на Скина и на Денчо дори когато те откровено го мамят; сприятелява се със селския пияница Ванчо и единствен приема "преображението" му в местен светец. По-сложни са отношенията на Джон с внезапно пристигналата му съпруга Патриша. Двамата минават през каскада от кризи, които обаче каляват чувствата им.