Анна Герман

Поделената слава на "Белия ангел"10-сериен телевизионен филмБиографична драма

Анна Герман
За продукцията
Всички епизоди

Режисьори: Валдемар Кшистек, Александър Тименко

В ролите: Йоанна Моро, Мария Порошина, Марат Башаров, Екатерина Василева, Юлия Рутберг, Константин Милованов и др.

Драматизирана биография на Анна Герман - естрадна дива от 70-те, обожавана от милиони, поделена между Русия и Полша. Съчетанието на чист, нежен и силен глас с ангелска външност й носи прозвището "Белия ангел".

Руски и полски режисьор /Александър Тименко и Валдемар Кшистек/ снимат историята й в сериал. Анна Герман (1936-1982) е известна в естрадата през 60-те и 70-те, популярна в Полша и Съветския съюз, любима и на двата народа, дори и на Папа Йоан Павел ІІ. 10 серии представят бурната й съдба на певица, родена с талант, получила признание с награди и десетки грамофонни записи на 7 езика до... един злополучен инцидент, от който зависи животът й. Филмът е продукция на украинската киностудия "СтарМедия".

Премиерата в Русия и в Украйна е през септември 2012 /за 30-годишнината от смъртта й/ и в Полша - през февруари 2013 /за 77-години от рождението й/. В ролята на героинята са полската актриса Йоанна Моро и малката Анна Кирина/като 6-годишната Герман/. Снимките са в Украйна, Полша и Хърватия. Музикалните изпълнения са оригинални - с гласа на Герман, с изключение на епизодите, където актрисата пее без акомпанимент и е озвучавана от украинската певица Владислава Вдовиченко. Сценарият и правата за песните са съгласувани със сина на Герман - Збигнев Тухолски. В Полша сериалът привлича около 6 млн. зрители.

Каква е историята?

Анна Герман е родена на 14 февруари 1936 в Ургенч, Узбекистан, в семейство на немско-холандски мигранти Майка й Ирма /с фамилия Мартенс/ е потомка на холандски протестанти, поканени в Русия от Екатерина ІІ. Заселват се в Кубан. Преди войната в Русия и след тази в Полша, Ирма преподава немски език, дълго време е свързана със Селскостопанската академия във Вроцлав. Бащата Ойген Герман е германец, по професия - счетоводител, от семейство на лютерански пастор, роден в Лодз /градът тогава е в границите на Руската империя/. Разстрелян е по време на Сталинските чисти през 1938 като "вражески елемент", а Анна и майка й са изселени в Киргизия. През 1946 Ирма Герман подава документи за репатрация и заедно с дъщеря си заминава за Полша.

Анна пее от малка. С отличие завършва Геологическия факултет във Вроцлавския университет, но се посвещава на музиката: "Музиката за мен е радостта от живота. Обичам да пея за публиката, която има изграден вкус. Не признавам лесния път, не търся банални произведения. Харесвам съвременни песни - лирични, с красива мелодия. Избягвам сантименталните", споделя певицата в интервю.

През 1967, с награди от няколко местни конкурси, Герман е поканена в Италия - първата и единствена в историята полска изпълнителка, която се явява на ХVІІ Музикален фестивал в Сан Ремо и първата чужденка с участие на ХV Фестивал на Неаполитанската песен.

Печели Наградата на публиката в Сан Ремо , но обещаващата й кариера е прекъсната от инцидент. На върха на славата катастрофира в Италия и остава в кома за 2 години. С множество травми и усложнения, тя е в критично състояние.

През тежък възстановителен период, с отдаденост и помощ от близките, намира сили и успява да се изправи на крака, за да продължи във втори живот с нова сила. Завръщането й е през 1972, с двумесечно турне в Съветския съюз, по покана на филмовия режисьор Евгений Матвеев. През 1975 отново се оттегля от сцената, за да се посвети на своя новороден син -Збигнев.

През 1982 получава диагонза "рак", точно преди началото на последното си турне, този път към Австралия. Умира на 26 август 1982, на 46 години.

Защо Русия я пази в паметта си? Защото "руснаците я приемат като своя, наричат я "нашата Ануша", пише биографът й Мариола Призван. В нейна чест дори назовават открит от тях Астероид - "Аннагерман"

Заслугата във Филма

Особено внимание заслужават костюмите на Ирина Хергел, за която сериалът е първи в историческия жанр. Професията й изисква много познания и усет - на историк, писхолог, художник, слушател, шивач. Слуша музиката, докато създава моделите.

Влиза в стила и светлината на епохата- от 40-те до 80-те години на ХХ век. 40 години са широк диапазон за модата - всяко десетилетие е друго, а срокът е кратък. Сценарият е прочетен, образите са готови и на снимките в Крим тя пристига частично неподготвена, но зад нея е цял арсенал от материи, машини, шивачи и помощен персонал.

За да се повяват тоалетите от всяко време и място, освен годината, е важна и географията - различни страни с разни характери и особености в облеклото. В масовката участват от 300 до 500 статисти в костюми. Проблемът е в намирането на платове, които художничката не открива нито в Киев, нито в Бахчисарай, затова ги създава в движение. През деня, докато снимат, тя рисува, а нощем ги шият, предимно от лен и коприна. Сложно и увлекателно, като живота на Анна Герман.....

Златна Романова