Анна Каренина. Съдбата на Вронски

30 години по късно - с чувствата след раздялатаДрама

Държава: Русия
Година: 2017
Времетраене: 138 минути
За продукцията

Сценарий: Карен Шахназаров, Алексей Бузин

Режисьор Карен Шахназаров

Композитор Юрий Потеенко

Оператор Александър Кузнецов

В ролите: Елизавета Боярская, Максим Матвеев, Виталий Кишченко, Кирил Гребеншчиков, София Сун,Макар Михалкин, Албина Шагимуратова, Татяна Лютаева, Иван Колесников, Анастасия Макеева, Дмитрий Гусев и др.

Филмът "Анна Каренина. Съдбата на Вронски" посочва за литературни източници - едноименния роман на Лев Н. Толстой, публицистичната повест "В Японската война" и цикъла "Разкази за Японската война" на В.В.Вересаев. Сюжетът е сценарий на Алексей Бузин и Карен Шахназаров, също и режисьор /директор на Московската киностудия - Мосфилм/

Заглавието подсказва че, това не е класическа екранизация на тежкия руски роман за любов и смърт, а версия на онова, което би разказал оцелелият в трагедията - Вронски. Затова историята е сякаш нова и от друга гледна точка върху същия фон от събития - брак, страст, раздяла и .. последствията. Търсената посока, в разкриването на образите, е ревизия на морала.


Отзвукът от зрителите е силно критичен. Месец по-рано през 2017 година, със същия снимачен материал и екип, но в по-дълъг вариант, на телевизионен екран излиза сериалът "Анна Каренина", в чийто фокус трябва да е едноименната героиня в историята.

Филмът

1904 година. Руско-японската война. Манджурия. Руски лазарет се настанява в полуизоставено китайско село. Главният лекар Сергей Каренин разбира, че раненият офицер, когото оперира е граф Вронски, виновен за смъртта на майка му Анна Каренина и баща му. Без илюзии за отговор, Каренин все пак задава въпроса, който го е измъчвал цял живот: какво се е случило тогава, за да доведе Каренина до фаталния избор.

След съмнения и размишления граф Вронски се съгласява да разкаже своята история за любовта си към една красива жена, отбелязвайки "как хората помнят само онова, което им е угодно". Операцията на чувствата започва....

*Златна Романова
Акценти