Арис

Случайността е подправката, без която не може да бъде подготвен животът...

Държава: България
Година: 1983
Времетраене: 57 минути
Арис
За продукцията

Телевизионен филм

Сценарий: Христо Калчев
Режисьор: Марио Кръстев
Оператор: Константин Занков
Музика: Александър Бръзицов
Художник: Красимира Лозанова

В ролите: Евгения Баракова, Васил Димитров, Леда Тасева, Антон Горчев, Мария Статулова, Кирил Варийски, Досьо Досев идр.

Разочарована от мъжете млада жена си създава за утеха въображаем образ, който един ден случайно среща на улицата...

80-те години на ХХв. 30-годишната Емилия е служителка в научен институт. Горда и затворена в себе си, тя не общува с колежките си. Изживяла кратък флирт с новия директор на института, тя отново се отдръпва в самотата. Родителите й, загрижени, че остава неомъжена, непрекъснато й водят кандидати. За да се отърве от техния натиск, тя си измисля романтична история с гръцкия революционер Арис, загинал за родината си. Родителите й я приемат безрезервно и започват да я разпространяват.

Всички започват да се отнасят с уважение към Емилия. Когато баща й претърпява сърдечен удар, тя го завежда в Созопол, за да се възстанови.

Там се запознава с моряка Иван, в когото се влюбва. Той идва в София. Емилия го настанява в къщата на колежката си Марта. Баща й е възмутен, че тя е заменила Арис с толкова посредствен човек. Емилия му признава, че Арис е измислица, но той не вярва. Младата жена е отчаяна, че мечтата й се е обърнала срещу нея.

Докато се опитва да убеди баща си да приеме Иван, той започва връзка с колежката й. Баща й се среща с Иван и грубо го изгонва. След нов удар възрастният човек се озовава в болница. Майката на Емилия й признава, че цял живот е имала любовник. Отвратена, младата жена се изнася от дома си и наема квартира, в която да живее с баща си.

Започвайки нов живот, среща на улицата младежа, по чийто образ е създала Арис. С усмивка, двамата се разминават...