Ароматен ориз с ядки и карамелизиран лук
Време за приготвяне: 30 мин.
Нужните продукти:
400 г ориз
60 г масло
зехтин
300 г малки лукчета
5-6 скилидки чесън
100 г сурови ядки – кашу, бадеми, лешници
30 г стафиди
Клечка канела
Бахар на зърна
едро смлян лют пипер или люта чушка
Джоджен
Куркума
Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Сварете ориза както се вари паста – във вряща подсолена вода. В тиган загрейте микс от зехтин и масло. Сложете лук да се запържи, добавете захар, разбъркайте и оставете на умерен огън за 10 - 15 мин. под капак или докато се карамелизира. По желание можете да прибавите и скилидки чесън.
Извадете лука от тигана. Сложете в тигана клечка канела, люта чушка, зърна бахар или лют пипер, джоджен. След като се позапържат извадете канелата и бахара и поръсете с малко куркума. Изсипете сварения и отцеден ориз в тигана и разбъркайте. Добавете ядките и стафидите заедно с водата, в която са били накиснати. Подправете ориза със сол и черен пипер, разбъркайте и го оставете на котлона до пълната му готовност. Сервирайте ориза заедно с карамелизираните лукчета и салата по желание.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News