Атанас Далчев - филмов силует

Атанас Далечв е поет и невидим спътник в творчеството на мнозина автори...

Държава: България
Година: 1969
Времетраене: 16 минути
Атанас Далчев - филмов силует
За продукцията

Документален филм

Портрет на-забележителна личност в културата на България и по света в документалния филм "Атанас Далчев - филмов силует"

Атанас Далчев е философ, поет, критик и преводач. Малко споменаван в България през комунизма и известен в не един свят с философска поетика и преводи на класическа и екзистенциална литература. Превежда произведения от френски, испански, италиански, немски и руски автори. Самият той е превеждан много повече - на френски, словашки, чешки, унгарски, руски, немски, италиански, полски, фински, испански, английски, турски, китайски, японски, арабски, шведски и други езици в периодични издания и сборници.

През целия си път Атанас Далчев не спира да твори в лоното на философската поезия и безвременната литература.

Атанас Далчев е един от основателите на литературния кръг "Стрелец" и редактор на сп. "Пламъче". Носител е на Хердеровата награда на Виенския университет (1972). Удостоен със звания за принос в изкуството и културата на България и Орден "Народна република България"“ - III степен. Награден с "Почетен знак" от Президиума на Върховния съвет на СССР за принос в популяризацията на руската и съветска литература у нас.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад