Автопортрет в гръб

Кой е "единственият жив художник, с посмъртна изложба"?Документален филм

Държава: България
Година: 2011
Времетраене: 45 минути
Автопортрет в гръб
За продукцията

Сценарист и продуцент: Диана Динолова

Режисьор: Ваня Иванова

Оператор: Мирослав Гайдошик

Монтаж: Биляна Николова

Продукция: "ФИЛМАРТЕ студио"

"Автопортрет в гръб" разказва за Лъчезар Ошавков, който от 1968 година живее и твори в Париж. И заедно с други артисти в големия европейски град отдават своята почит на Висоцки.

Сценарист и продуцент на филма е Диана Динолова, която среща художника във френската столица, но ги свързват видински семейни корени и...едно ново приятелство. Впечатлена от художествения му талант на много високо ниво, Динолова вижда в картините му продължение на следата от Жюл Паскин и цитира Салвадор Дали: "Има художници които рисуват каквото могат, а има и такива, които рисуват, каквото си искат".

Автопортрет в гръб|Видин ТВ

Родена в София, Диана Динолова е филолог и журналист от предаване "Радио България" на БНР - за българите в чужбина Филмът й "Автопортрет в гръб" е представен в Българския културен център в Париж и в Изложбената зала на Държавен архив Видин , където авторката го дарява на града и получава Грамота за "щедрия и родолюбив жест" от Директора на архива - Светлана Кръстева.


*Поводът за филма и събитията е 70-годишнина на художника Лъчезар Ошавков, отбелязана в София през 2010 и с ретроспективната изложба "Завръщане".

Автопортрет в гръб|Видин ТВ

Автопортретв гръб|БНР