Бързо, лесно, вкусно - 1 октомври 2014: Меден кейк с круши
Предаване: Бързо, лесно, вкусно, 01.10.2014
Време за приготвяне: 50 минути
Нужните продукти:
4 яйца
100 г захар
50 г мед
1 ванилия
50 г брашно
50 г царевично нишесте
щипка сол
масло за намазване на формата
30 г захар
За крушите:
2-3 круши
50 г захар
50 г мед
250 мл вода
клечка канела
шушулка ванилия
1 лимон
Начин на приготвяне:
Оставете водата със захарта да заври. Добавете меда, ванилията и канелата. Обелете крушите и ги нарежете на дълги резени. Пуснете ги в медения сироп, махнете от огъня, покрийте с капак и оставете да омекнат малко. Накрая добавете в сиропа лимонов сок за повече свежест. За да направите тестото за кейка, най-напред разделете белтъците от жълтъците. Към белтъците сложете щипка сол и ги разбийте на сняг. Към жълтъците добавете захарта. Добавете брашното и нишестето. Разбийте добре. Добавете ванилията и разбъркайте отново. Добавете меда и след това разбийте да се получи гъсто тесто. Към него постепенно добавете избитите белтъци. Смесете ги добре със шпатула, не с миксер. Намажете формата за кейка с масло. Поръсете от вътрешната страна със захар и завъртете формата, така че да се покрият стените и дъното й. Подредете медените круши по дъното на формата. След това ги залейте с тестото. Ако останат круши - ги подредете най-отгоре. Печете във фурната на 180 C за 30-40 минути. Когато кейкът е готов, го извадете от формата и го оставете да изстине. Полейте го леко със изстиналия сироп от крушите.