Днес ви предлагаме пиле с нахут и хариса
Нужните продукти:
500 г пилешки крилца
100 г масло
лук и чесън
400 г домати - консерва
400 г нахут - консерва
сухи чушки
подправки
Начин на приготвяне:
Разделяме на три крилцата като крайната част - т.нар. "нокти", оставяме за бульон, а останлото приготвяме с малко масло.
Първо сваряваме "ноктите" и добавяме вътре обелки от моркови, лук, чесън, заливаме с топла вода и...бульонът е готов.
В голям, широк съд задушаваме крилцата в маслено-зехтинова баня, за да бъдат термично обработени до степен, в която ще ни бъдат приятни за ядене.
Сухи чушки - сладки и люти и 2 пушени като ги заливаме с вряла вода. Докато чушките киснат, наситняваме лука и чесъна и обръщаме от време на време крилцата, които се къпят в разтопеното масло.
Когато крилцаа са готови, изваждаме ги, а в мазнината слагаме кълцани домати. След това добавяме към тях бульонът, приготвен от "ноктите".
В широк съд на силен огън слагаме зрънца кориандър, кимион, шафран или куркума (които заливаме) с водата от чушките, за да получим цвят. А към зрънцата кориандър, кимион добавяме масло и зехтин. Когато подправките са си пуснали аромата, прибавяме лука и чесъна като оставяме сместа на огъня до омекване и задушаване. Щипка захар към тази комбинация ще я облекчи от лютото в нея.
Добавяме също шафрана с лютата вода и бульона от добре намачканите чушки. Оставяме сместа да къкри дакота изври водата.
После връщаме всичко при чушките и пасираме до идеална гладкост. Отгоре нареждаме задушените крилца.