Торта с моркови и полента
Време за приготвяне: 60 мин.
Нужните продукти:
2 големи портокала
100 г меко масло
120 г пудра захар
3 яйца
2 – 3 моркова
½ чаша брашно
1 ч.л. бакпулвер
½ чаша бадемово брашно или 150 г сурови белени бадеми
1 чаша полента
Глазура:
1 чаша пудра захар
100 г масло меко
1-3 ч.л. вряла вода или мляко
2 чаени лъжички ситно настъргана портокалова кора
Начин на приготвяне:
Поставете двата цели портокали (с кората) в тенджера и ги покрийте напълно с вода, след което ги оставете да заврат. Варете ги, покрити с капак, в продължение на 1 час, след което ги махнете от котлона и ги оставете да се охладят напълно. Нарежете ги на четвъртинки и ги смелете на кухненски робот. Оставете ги настрана.
Поставете маслото и пудрата захар в купа и с миксер, направете на крем сместа, докато стане бледа и пухкава. Добавете едно по едно яйцата, като между всяко разбърквате с миксера.
Настържете морковите на ситно. Добавете ги към тестото, заедно със смлените портокали и разбъркайте добре, за да се смесят. Пресейте брашното, бакпулвера, бадемовото брашно и полентата в сместа и разбърквайте добре до пълното им хомогенизиране.
Изсипете сместа в покрита с хартия за печене форма, като й намазнете стените. Печете 30-50 минути, на 160 ° C или докато тортата стане леко златиста отгоре. Тя ще се увеличи малко по време на печенето, но след това, когато вече е охладена, ще стане с плоска или леко вдлъбната повърхност.
Съхранявайте я в тавата и я покрийте с кърпа - тогава ще остане приятна и мека. Оставете я да се охлади напълно, преди да я намажете с глазурата.
Глазурата: Пресейте пудрата захар в купа и добавете маслото и портокаловите кори. Бъркайте с миксер.
Добавете 2 супени лъжици вряла вода към сместа, а след това постепенно по една лъжица, докато сместа стане като крем. Оставете глазурата да се сгъсти малко през следващите пет минути, преди да намажете тортата.
Намажете тората отгоре и отстрани с глазурата и я украсете с настъргани моркови, портокалови корички или бадеми. Можете да я съхранявате в херметически затворена кутия в хладилника до пет дни.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News