Бързо, лесно, вкусно - 23 октомври 2014: Еклери с яйчен крем
Предаване: Бързо, лесно, вкусно, 23.10.2014
Време за приготвяне: 90 мин.
Нужните продукти за крема:
3 с.л. захар
2 яйца
200 мл прясно мляко
25 г нишесте
25 г масло
За тестото:
250 мл вода
2 ч.л. сол
3 с.л. пудра захар
75 г масло
125 г брашно
4 яйца
300 мл олио за пърженето
Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Най-напред направете яйчния крем. В тенджера загрейте млякото със захарта, като разбърквате с телена бъркалка. В купа разбийте яйцата. Нишестето разбъркайте в малко студена вода. Щом млякото заври спрете котлона и започнете да го добавяте постепенно към яйцата, като бъркате непрекъснато. Върнете сместа в тенджерата и на много слаб огън добавете разтвореното нишесте. Щом се сгъсти крема го махнете от котлона. Прибавете бучка масло и го разбъркайте в топлия крем – това му придава блясък и гладкост. Покрийте го със стреч фолио и го охладете в хладилник. За да направите тестото за еклерите в дълбок тиган за сос загрейте водата, солта и захарта. Пуснете в нея маслото да се разтопи на средна температура. Намалете температурата веднага щом маслото се разтопи. Добавете постепенно брашното към маслената вода като бъркате непрекъснато с дървена шпатула до получаването на хомогенно тесто. Когато започне да се отлепва от стените на тигана го махнете от огъня. Преди да се добавят яйцата, тестената смес трябва добре да се охлади. Чукнете яйцата едно по едно в тестото, като разбърквате след всяко с миксер. След като сложите всички яйца, пак разбъркайте до абсолютна гладкост на тестото. Загрейте мазнината в друг дълбок тиган или тенджера. С помощта на две лъжици оформете от тестото малки топки и ги пускайте да се пържат. Пържете ги 1 минута. Извадете ги веднага щом станат златисти, не допускайте да стават кафяви. Отцедете ги от мазнината върху хартия. И оставете да изстинат. Напълнете крема в малък пош с метален накрайник или шприц. Пробийте дупка във всяка профитерола и ги напълнете с крем. Сервирайте ги поръсени с пудра захар.