Време за приготвяне: 35 мин.
Нужните продукти:
300 г едри скариди
200 г ориз ризон
Шафран
Зеленчуков бульон
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 с.л. доматено пюре
Червен пипер
20 мл узо
50 г масло
Зехтин
Сол
Черен пипер
Начин на приготвяне:
Почистете скаридите, обелите ги. Посолете и полейте със зехтин обвивките. Разбъркайте ги с доматено пюре и ги изпечете във фурната за 10 мин на 200 C. След това ги запечете на сух тиган, като добавите узото и малко зехтин. Изсипете обелките в предварително приготвен зеленчуков бульон. В купичка разбъркайте с малко топла вода шафран и куркума. Оставете да се накисне и добавете в бульона. В тигана от обвивките сложете зехтин и запържете нарязани лука и чесъна. Измийте ориза с вода, отцедете го и го добавете в тигана. Сложете още зехтин. Прецедете бульона и постепенно го добавете към ориза. Скаридите разрежете по дължина на две – така ще изглеждат повече – и ги обърнете в сух тиган до зачервяване. Когато оризът е готов, монтирайте ризотото с масло и добавете ситно нарязан копър. Сервирайте го в дълбока чиния за ризото, като сложите скаридите отгоре и украсите със стръкче копър.