Хавански пури с мед и пияно петле - Бързо, лесно, вкусно - 8 януари 2014
Предаване: Бързо, лесно, вкусно, 08.01.2014
Гост – Калин Вельов
ХАВАНСКИ ПУРИ С МЕД И БАДЕМИ
Нужните продукти:
1/2 пакет кръгли точени кори
белтък
олио за пърженето
200 г мед
50 мл отлежал ром
За пълнежа:
350 г смлени бадеми
175 г кафява захар
1 ч.л. канела
кората на 1 портокал
2 яйца
Начин на приготвяне:
Направете пълнежа като в купа разбиете яйцата. Добавете захарта, канела, смлените бадеми и кора от портокал. Нарежете корите по диагонал, така че да се получат полукръгове.
В центъра на всяка кора сложете от пълнежа, притиснете краищата на корите към средата, все едно правите пощенски плик. Намажете по краищата с разбит белтък и навийте корите на пури.
Пуснете пурите в загято олио и ги пържете до златисто-кафяво. Отцедете ги върху хартия. В тиган загрейте меда и рома. Пуснете пурите в медения сироп, оставете ги да се напоят и ги извадете. Подредете ги в чиния и ги сервирайте топли.
ПИЯНО КУБИНСКО ПЕТЛЕ С БОБ И ОРИЗ
Нужните продукти:
За петлето:
малко петле
ром
кафява захар или меласа
пръчка канела
пръчка ванилия
звездообразен анасон
микс пипери
люта чушка
За гарнитурата:
1 глава лук
люта чушка
2 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. зехтин
пилешки бульон
консерва черен боб
2 ч.ч. сварен бял ориз
1 ч.л. чили на прах
черен пипер
Начин на приготвяне:
Разрежете петлето по средата и го разтворете. За да направите марината за пилето, кипнете ром заедно с канела, звезден анасон и ванилия. Добавете меласа и зехтин и мариновайте петлето за няколко часа.
Накиснете пилето за няколко часа в алкохолната марината и го изпечете на скара или барбекю. Сложете в тиган с олио да се задушат лук, чесън, люта чушка и доматено пюре. Добавете пилешки бульон и оставете сместа да се задуши. След като сместа поври добавете боба. Добавете сварения ориз в тигана с боба, овкусете, чили, черен пипер, сол и разбъркайте. Сервирайте петлето с гарнитурата от боб и ориз.