Баба Тонка. Отвъд легендата

"Да снемем шапки пред това човешко същество, минало като ярка звезда по небосклона на българската история". Замфир Арборе

Държава: България
Година: 2014
Времетраене: 38 минути
Баба Тонка. Отвъд легендата
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Детелина Каменова, Веселина Антонова
Режисьор: Елена Машкова
Оператор: Стилян Антонов
Продуцент : БНТ2 - Русе

"Две години преди смъртта й я посетих в къщата й край Дунава. Старата имаше вид на матрона с пълното съзнание, че е живяла един живот, който заслужава да се живее. Да снемем шапки пред това човешко същество, минало като ярка звезда по небосклона на българската история". Замфир Арборе, румънски журналист

С възстановка, архиви и коментар на историци, авторите на филма "Баба Тонка. Отвъд легендата" търсят достоверността в съдбата на баба Тонка, още от месторождението й - в Русе или в близкото село Червен. Историкът Веселина Антонова се доверява на спомените на Никола Обретенов и тръгва по следите в квартала, познат като Мечка махала, за да стигне до мястото на някогашната къща на Баба Тонка. Родителите й са преселници от Червен - важна средновековна крепост и книжовно-религиозен център.

Подкрепяна от майка си в желанието си да бъде образована, което за кратко се случва с помощта на монасите, Тонка не отстъпва пред тогавашните нрави за мястото на жената в обществото - да се грижи за дома и да отглежда деца. И досега е запазен нейният бастун-писалка. Точно стремежът към грамотност определя избраника на сърцето й - Тихо Обретенов. Той е образован в почтено и трудолюбиво, но бедно семейство. Имотните предразсъдъци ги разделят. Нейните родители не приемат сиромах-жених, но за да разсеят слуховете, склоняват да я омъжат за Тихо Абаджията. Още от детството Тонка руши стереотипите на консервативното патриархално общество. Силна жена, чужда на хорското мнение, тя живее за кауза - велика и недостъпна за поробените души. Мъдростта й поразява дори душманите.

Прогресивна и далновидна, самоотвержена майка и съпруга, Тонка Обретенова помага, рискува, спасява, жертва децата си и продължава да се бори за бъдещето и свободата. В дома й е основан Русенският революционен комитет. Впоследствие с нейна подкрепа е създаден и Гюргевският. Вроденият артистизъм и чувството за хумор често я измъкват от критични моменти. До края на живота си Баба Тонка не отстъпва от своите идеали въпреки разочарованието си след Освобождението.

Спомените на Никола Обретенов и Захари Стоянов романизират подвизите на една легендарна българка, чийто героизъм сякаш няма аналог в женските образи от революционната история.

"...Историята ще покаже коя и каква е била Тиховата фамилия". Никола Обретенов

Тя беше родена свободна

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад