Балкански покер

Подписи с обещания и последствия от грешни залозиДокументален филм

Държава: България
Година: 2005
Времетраене: 30 минути
Балкански покер
За продукцията

Сценарий: Андрей Апостолов

Режисьор: Явор Бобев

Оператор: Христо Обрешков

От картата на България след Ньойския договор до следващата война...

На 27 септември 1940 е подписан Тристранният пакт между Германия, Италия и Япония. На 1 март 1941 България се присъединява.

Българският министър-председател Богдан Филов заминава за подписването във Виена. Церемонията в двореца "Белведере" е дълга, защото се полагат 64 подписа пред 200 души и много фотографи и оператори. Тристранният пакт обединява един от лагерите на вече започналата Втора световна война.

Целта на договора е постигане на нов световен ред чрез преразпределение на сферите на влияние в света. Москва също е предложила пакт и след протакане България избира Третия райх, преди нея са се присъединили Румъния, Унгария и Словакия. Несъгласен е българският външен министър Иван Попов, който отказва да участва в подписването на Пакта.

В края на документа са подписите на външните министри на Италия и Германия, съответно - Галиаци Чано и Рибентроп, на японския посланик в Германия - Хироси Осима и този на Богдан Филов.

След деловата част следва официален обяд с Хитлер, а на другия ден Германия и Италия гарантират на България, че ще възстановят излаза й на Бяло море върху територии, изгубени след Първата световна война /за Македония не се споменава/. България от своя страна настоява да няма български войници на фронта.

Връщайки се обратно в родината си, Богдан Филов е посрещнат със задоволство от цар Борис ІІІ и с аплодисменти в Парламента.

Постфактум Народното събрание гласува вече подписаното присъединяване, против са само 17 представители от опозицията.

Прогерманското правителство на Филов не мисли за последствията. Само след ден външните реакции не закъсняват - Москва е недоволна, САЩ блокират българските валутни авоари, Великобритания къса дипломатически отношения с България.

Англо-американските сили се отдръпват, а Александър Буров не сдържа реакцията си пред английското военно аташе: "заради това България заслужава да бъде унищожена".

Българският посланик в Лондон - Никола Момчилов, подава оставка и остава в Англия. Неговите песимистични предчувствия се оказват пророчески: "Дали вие се излъгахте или аз се лъжа, времето ще покаже. Докато фактите ме убедят в противното, дълбоко вярвам, че Германия ще изгуби войната. В такъв случай нашият хал ще бъде лош".

Хрониката предлага архивни кадри с Александър Стамболийски в Ньой, Чембърлейн при Хитлер, подписите на Рибентроп и Молотов, Георги Димитров до Сталин на трибуната, Хитлер приема парад, Секретен протокол на Москва от 1941,

Протокол от заседание на българското правителство, начело с Богдан Филов от 1941, Борис ІІІ празнува в кабинета си връщането на Южна Добруджа, доклад на Соболев /отец Серафим/ за България, среща на цар Борис ІІІ и Хитлер, договор между България и Германия, срещата на Чърчил, Рузвелт и Сталин в Ялта, арести и вагони с пленници....

Пагубният избор за България

Историята във филма коментира проф. Андрей Пантев.

Пагубният избор за България| Епицентър