Банковата система след избора на нов управител на БНБ

Банковата система след избора на нов управител на БНБ
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В предаването вижте:

Разкрива ли истината за това какво се е случило с КТБ доклада на временната парламентарна комисия? И ще се подобри ли работата на БНБ след избора на новото ѝ ръководство?

Гости в студиото бяха депутати от временната комисия за КТБ, с които коментирахме изводите от доклада на комисията и доколко те ни доближават до истината за функционирането и за фалита на банката. Какво ще се случи в БНБ след кризата в КТБ - обакванията от новото ръководство в деня, в който парламентът избра Димитър Радев за управител на централната банка. "Алфа рисърч" тества обществените нагласи и тази вечер.

В дискусията взеха участие:

vlcsnap-2015-07-14-21h07m45s117Десислава Атанасова от ГЕРБ. Тя смята за обнадеждаващи резултатите от проучването, че 64.8% очакват да се подобри работата на БНБ след избора на ново ръководство. След като такъв голям процент имат доверие в новото ръководство и на гуверньора на БНБ от днес г-н Радев, то е редно той сам да посочи с кого най-добре би работил в екип и кой следва да поеме различните управления - банков надзор, емисионно и банково, каза тя. Атанасова каза, че номинациите са за дългогодишни професионалисти и в трите области и се надява, че парламента ще вземе и това предвид и ще им гласува доверие.

vlcsnap-2015-07-14-21h08m05s61Румен Гечев – „БСП лява България”. Той лично поздрави Радев и му пожела успех в централната банка. Той припомни, че от тяхната парламентарна група не са дали своята подкрепа и са гласували с въздържал се, защото след началото на дебатите в парламента те са разбрали, че на практика почти цялото управително тяло на БНБ се запазва, което според тях не е приемливо. Гечев обясни, че имат политическа декларация от началото на кризата в КТБ, че са необходими дълбоки промени, а и доклада на комисията има категоричен извод, че те поставят ниска оценка на работата на банковия надзор и на целия управителен съвет.

vlcsnap-2015-07-14-21h08m26s13Димитър Танев – „Реформаторски блок”. Той припомни, че Реформаторският блок е заявил ясна позиция, че няма да подкрепи лица, в чиито мандат са допуснати фалити, на банки да бъдат допуснати до следващ мандат. Те считат, че трябва да се носи ясна отговорност и няма как когато си бил в управлението на БНБ и си допуснал фалит на банкова институция да имаш моралното право да искаш следващ мандат. Танев припомни, че в Закона за БНБ има пропуски в тази област, тъй като се забранява лица, които са участвали в управителни и надзорни съвети на търговски банки, които са обявили несъстоятелност да кандидатстват да подуправител, но няма забрана за лица, които са били в управителния съвет на БНБ.

vlcsnap-2015-07-14-21h10m33s13Стефан Кенов – БДЦ. Той смята, че 65-те процента са връщане на доверието в БНБ и до близки месеци и в банковата система в България. Той припомни, че от БДЦ са подкрепили Радев на 100% с 12 гласа. По отношение на подуправителите Кенов каза, че са изразили своите притеснения още при първите разговори с вече избрания управител на БНБ да не бъде наложено вмешателство от политическите партии да му се месят в професионалния екип. Той заяви, че управителят на БНБ има законовото право да избира своя екип, да избере хората, с които работи, и никой не се съмнява, че именно Димитър Радев ще носи отговорността персонално пред обществото как работи БНБ.

vlcsnap-2015-07-14-21h08m58s85Йордан Цонев – ДПС. Той каза, че е бил един от седемте депутати от неговата парламентарна група, които са подкрепили избора на Радев. Депутатът припомни, че техният председател Лютви Местан в началото на заседанието е предложил кандидатите за управител на БНБ да съобщят екипа си по две причини - за да се види с какъв екип ще работи избрания, защото това е аргумент за избора, и това, че от ДПС смятат, че когато се смени банковият надзор, подуправителят и самият управител, това е достатъчна промяна и промяната на целия екип на една такава важна институция като БНБ е икономически, политически и финансов волунтеризъм. Според него част от екипа трябва да остане, тъй като промяната трябва да носи със себе си и утвърждаване, и да остане опита.

vlcsnap-2015-07-14-21h09m51s99Искрен Веселинов –„Патриотичен фронт”. Според него резултатите от проучването не са оценка за Радев, който е новост за българската действителност, а по-скоро те са знак за надежда след трагедията, която се разигра през последната година в банковата ни система. Той смята, че трудно бихме могли да си представим по-лошо управление от това, което вече се е случило на БНБ, и пожела на Радев успешен мандат, въпреки че не са го подкрепили. Веселинов обясни, че партията му е странно това кадруване в БНБ, което е на принципа "една птичка прави пролет". Той припомни, че преди месец имахме банкова катастрофа, едни 6 милиарда продължават да се търсят и тези, които са участвали в управлението на БНБ, които са разглеждали докладите на банковия надзор, които не са дали по никакъв начин сигнал или знак, че нещо не е наред, се преназначават.

Гледайте "Референдум" всеки вторник от 21:00 часа по БНТ1!

Акценти
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад