Баща ми бояджията

Как се калява гладът на бедните с алчността на богатите. Една българска приказка, също като Андерсеновите...

Държава: България
Година: 1974
Времетраене: 90 минути
Баща ми бояджията
За продукцията

Мюзикъл

Сценарий: Васил Цонев

Режисьор: Стефан Ив. Димитров

Оператор: Христо Тотев

Музика: Петър Ступел, Константин Драгне

Художник: Николай Сърчаджиев

В ролите: Коста Цонев, Невена Коканова, Невена Мандаджиева, Светолслав Пеев, Климент Денчев, Георги Парцалев, Иван Цветарски, Лъчезар Стоянов Джоко Росич, Ицхак Финци, Златина Дончева, Анета Петровска, Антон Карастоянов, Кирил Петров, Мирослав Маринов, Николай Теохаров, Стефан Стоев, Петър Глушков и др.

Как се възпитава доброто в лошото. Честен учител с много деца е в беда и трябва да реши два проблема, без да навреди никому, дори и да го лъжат

"Пари. Две педи мустаци и пари да няма"

"Забравихме нещо. Няма смисъл, толкова път за една луканка"

"Подарявайте приказките на Андерсен. Чудни приказки, но само за деца, големите не трябва да ги четат, защото започват да разбират какво е искал да каже Андерсен"

31 декември 1932 година. Андреев е учител по история, останал без работа в навечерието на Нова година. Липсата на пари го притеснява и заедно с петте си деца решава да посети братовчед си Спас, за да поиска от него заем.

Стигайки там, разбират, че братовчедът е изгонен от работа и също няма пари. Отчаяни, бащата и децата скитат по улиците на София и наблюдават забавленията на хората. Уморени и премръзнали, те се прибират към дома. По пътя срещат техен съсед, богат фабрикант. Той обяснява, че очаква важни гости за вечеря, а къщата му не е боядисана. Предлага много пари, ако всичко е готово до 16.00 часа.

Учителят Андреев с радост се съгласява. Богаташът отива със семейството си у приятели. В определения час всичко е готово, но фабрикантът се обажда по телефона и обявява, че няма да се прибере до 3 януари.

Ядосан от нечестността му, бащата-бояджия събира семейството си на богата вечеря ...