Бежанската криза и разумните отговори към нея

Бежанската криза и разумните отговори към нея
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В предаването вижте:

За бежанската криза и разумните отговори към нея. За очакваното нарастване на мигрантската вълна и охраната на границата ни. За възможните ефекти от затварянето на балканския маршрут. Какви са нагласите на обществото и какви позициите на депутатите?

Какво се разбраха ЕС и Турция за мигрантите? Политически договорки или реални стъпки а решаване на проблема е истинският резултат от срещата? Може ли наистина да бъде спрян "Балканският маршрут" и как това ще се отрази на България? Гости в дискусията в студиото бяха депутатът от ГЕРБ и председател на  комисията по отбрана в НС Валентин Радев, депутатът от БСП - лява България и член на комисията по отбрана в НС Атанас Зафиров, депутатът от ДПС и зам.-председател на вътрешната комисия в парламента Хамид Хамид,  депутатът от Реформаторския блок и член на вътрешната комисия Димитър Делчев и лидерът на НФСБ и съпредседател на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

vlcsnap-2016-03-08-21h09m22s685Депутатът от ГЕРБ и председател на  комисията по отбрана в НС Валентин Радев смята, че има основание за промените в нагласите на хората по отношение на това дали бежанският поток към ЕС представлява опасност за България от преди шест месеца и днес. Според него контроллът верху ситуацията все повече се увеличава не само у нас, но и в Европейския съюз.

vlcsnap-2016-03-08-21h10m09s705

Депутатът от БСП - лява България и член на комисията по отбрана в НС Атанас Зафиров обясни, че в контекста на днешните събития е добре да се знае, че в хората има една тревого и напрежение и е добре да се говори по тези теми, за да няма скрити истини. Новините, които све получили от Европа никак не са радващи е ЕС е тласкан към съюз с лидери, които дъблоко презират неговите цености, смята той. Депутатът каза, че е по-скоро песимист, но добрата новина е, че решенията не са крайни и предстои да бъдат препотвърдени.

vlcsnap-2016-03-08-21h12m15s817Депутатът от Реформаторския блок и член на вътрешната комисия Димитър Делчев каза, че темата за безвизовото пътуване на турски граждани в Европа е била обсъждана и е била дискутирана в контекста на общите преговори с Турция да приема обратно нелегални емигранти, които влизат в Европа. Според него за Европа е много важно да осигури този буфер и да има едно място където нелегалните емитранти да се изпращат. От друга страна Турция има своите искания и няма как ЕС да остане безучастен и да не отдели някакви средства, добави той.

vlcsnap-2016-03-08-21h12m09s105Депутатът от ДПС и зам.-председател на вътрешната комисия в парламента Хамид Хамид заяви, че днешната новина от Брюксел за него е добра, защото от много дълго време това е реална крачка към решаването на този тежък проблем и е сегурен, че това е единственият път за разрешаването на мигрантската криза. Според него добрата новина е сигурността на цяла Европа, на ЕС, бъдещето съществуване на ЕС, системата на Шенген.

vlcsnap-2016-03-08-21h12m35s432Лидерът на НФСБ и съпредседател на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов призова да изчакаме до 17-18 март, когато евентуално ще бъдат решенията, да видим подписан документ и тогава да анализираме. От неговата партия смятат, че самото поставяне на проблемите и събирането на по-голямата част от участниците в проблема е добра новина, но отбеляза отсъствието САЩ.

Гледайте "Референдум" всеки вторник от 21.00 часа по БНТ 1.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад