Бигос с прясно зеле

Бигос с прясно зеле
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нужните продукти:

500 г свински джолан
пушенo рагу, наденица и бекон
1 прясна зелка
сухи гъби
4-5 сушени сливи
1 глава лук
1 с.л. доматено пюре
ким на зърна
хвойна
сол, черен пипер, дафинов лист

Начин на приготвяне:

В тенджера със студена вода пуснете пушеното рагу, джолана и дафинов лист, затворете с капак и оставете да се свари за 2 часа.
В друга тенджера запържете зърна ким и счукана хвойна. Добавете нарязани лук и зелето. Овкусете със сол и черен пипер.
Когато то се запържи и омекне налейте 1-2 черпака от бульона от варенето на месото.
Добавете нарязани пушен бекон и наденица.
Долейте още бульон.
Начупете сухи гъби и ги накиснете с топла вода, заедно с наситнени сини сливи за 20 мин. Отцедете ги и ги прехвърлете в зелето.
Добавете доматено пюре, разбъркано в топъл бульон.
Извадете сварения джолан и го сложете в зелето.
Оставете всичко да поври заедно и сервирайте бигоса.