България начело на Европа. Какво да очакваме от следващите 6 месеца?

България начело на Европа. Какво да очакваме от следващите 6 месеца?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България начело на Европа. Какво да очакваме от предстоящите шест месеца? Ще успеем ли да се възползваме от шансовете? Кои важни за страната ни теми могат да претърпят развитие в хода на европредседателството? Повече успехи или проблеми ще види ЕС у нас?

Пред какви щансове и пред какви рискове сме изправени? Какъв старт на годината очакват политолози, анализатори и експерти. "Алфа рисърч" тества общественото нагласи с въпроса: Какви са очакванията Ви за предстоящите шест месеца, в които България ще бъде председател на Съвета на Европейския съюз? В студиото с наште гости видяхме и коментирахме още данни, направени специално за предаването "Референдум".

Огнян Минчев, политолог, преподавател в СУ:

Тъй като това от доста време е тема номер едно в публичното пространство, хората очевидно разбират, че българското председателство на Европейския съюз има много важно значение и най-вече за България.

Александър Маринов, социолог и политолог:

Според мен, хората са повлияни от непрекъснатото повтаряне, че следва нещо изключително. Създава се една такава информационна среда. Предпологам, че голяма част от хората не са наясно какво ние бихме могли да свършим и какво ще свършим, заемайки този ротационен пост.

Димитър Ганев, политолог от изследователски център "Тренд":

Самата политическа система на Европейския съюз е изключително сложна. Не трябва да изискваме от всички да знаят какво точно представлява това председателство. Безспорно е важно.

Георги Ангелов, старши икономист на Институт "Отворено общество":

За нас лошото е, че това, с което Естония не е успяла да се справи, го хвърлят върху нас. Горещата топка е в нашите ръце, най-трудните теми, които те не успяха да се справят.

Иван Стамболов - Сула, публицист и анализатор:

Това събитие и изключително политическо. Не съм съгласен, че е вездесъща фигура председателят на Съвета на ЕС, защото ако се скарат за нещо Франция и Германия, примерно, коя е България-председателката със своето дипломатическо посредничество да реши въпросите?!

Павел Иванов, изпълнителен директор на Института по публична администрация:

Това преживяване ще бъде все едно си представете, че сте гледали, че някой шофира кола, вие не сте шофирали никога през живота си. За България това ще бъде голямо преживяване, тъй като България ще държи волана в свои ръце.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад