Боил Банов: Има ясна тенденция на подкрепа на българската култура

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Увеличение на бюджета на министерството за догодина ще има - сумарно с над 19 милиона. В тези пари влиза приетото увеличение от 10% на заплатите, както и 20% увеличение на училището по изкуства, но влизат и пари за дейност. Банов каза, че е щастлив от 2-та милиона в програми, проекти, фестивали. Ще бъдат отделени пари из а фонд "Култура", за проекти за музеи, галерии, за сценични изкуства, за фестивали.

Боил Банов: Правенето на политики в областта на културата и в изкуствата трябва да има среда за проекти, трябва да има възможност за развитие.

Ще бъде даден 1 милион - за втора поредна година, за повишаване културата на четене по програма за закупуване на книги за обогатяване фондовете на библиотеките. За читалищата сумарното увеличение е над 13%. В общинските музеи и художествени галерии, както и в регионалните библиотеки също е покрито увеличението от 10% и там ще останат и пари за дейност. В кинопроизводството се забелязва позитивна реакция на държавата - 1,5 милиона повече от досегашния бюджет. За археология са предвидени 3,5 милиона лева.

Боил Банов: Има една ясна тенденция на подкрепа на българската култура, която е обозрима и която ще продължи.

Министърът е категоричен, че конкурсите в сферата на културата и изкуството трябва да бъдат прозрачни. Той обясни, че е направил така, че да няма конкурс, който да не бъде под лупата на обществения интерес.

Русенската опера има сериозни финансови проблеми. Министърът обясни, че тези проблеми не могат да попречат на развитието и съхранението на операта и ще бъдат преодолени.

Боил Банов: Бъдещето на Русенската опера ще е такова, каквото е на Националната опера, на Пловдивската опера. То е подсигурено от държавата.

В момента тече конкурс за статут на Национално участие на Република България във веницианското Биенале за изкуства. Това е най-голямото световно събитие в областта на съвременното изкуство. То съществува от 1895 година и страната ни от тогава до сега е имала 5 участия. Банов обясни, че сме в напреднали преговори за мястото и условията. Създадени са правилници. Министърът пое ангажимент през 2019 година да има наше представителство на Биеналето.

С новия бюджет повече от два пъти се увеличава финансирането за Института за паметници на културата. Банов обясни, че се дават възможности за едно развитие, за повишаване на капацитета, за наемане на организации, които да подпомагат дейността.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад