Британските булки на джихада

Скритата игра и грешната статистикаДдокументален филм

Държава: Великобритания
Година: 2015
Времетраене: 50 минути
Британските булки на джихада
За продукцията

Сценарист и режисьор: Фатима Салария

Повече от 60 млади британки са пътували до Ислямска държава в Сирия, примамени от брачни пазари, социални медии и религиозни утопии. В разговор с приятели и семейства на някои от момичетата филмът представя тактиките за "лов на булки".


"Във Великобритания зачестяват случаите на привличане на британски младежи от радикални ислямисти. Не малко тийнейджърки стават активистки на Ислямска държава и заминават за Сирия, за да станат съпруги на бойци от ИДИЛ. Вербуването става изключително чрез интернет. Герой е популяризаторка на ИДИЛ – млада жена от добро пакистанско семейство, която става джихадистка".

Това е съдържанието на филма от рубриката "Този свят" на БиБиСи, достъпен за свободно разпространение само в Северна Америка и Южна Азия.

*Изводът е друг. Великобритания е остров, но не е изолирана от света. Забележително е, че "Британските булки на джихада" не представя коренна британка, а гражданка-пакистанка, което оставя проблемът - незащитен, защото границата не е в произхода. Освен това!!!! Преди Ислямска държава подобни и други изтънчени капани се залагат от години от: "религиозни" секти, "хуманни" движения, "затворени" клубове, "ритуални" общества, "тайни" служби, чийто действия не получават "критичната" световна гласност, а статистиката от тях със заплаха и жертви може би надвишава данните от хуманитарната криза през войните по света /без преките бомбени удари/.

Златна Романова