Необходими продукти:
Леща - 1 ч.ч.
Лук - 1 глава
Чесън - 2 скилидки
Морков - 1 бр.
Червена чушка - 1 бр.
Зеленчуков бульон - 700 мл
Домат - 1 бр.
Магданоз - 1/2 връзка
Наденички - 3-4 бр.
Чубрица - 1 с.л.
Кимион - 1/2 ч.л.
Риган - 1 ч.л.
Черен пипер
Олио
Сол
Начин на приготвяне:
Нарежете лука и чесъна на ситно. Задушете ги в дълбок съд. Нарежете морковите на кубчета и ги добавете и тях. Овкусете с чубрица, кимион и риган. Добавете сол и черен пипер. Сипете лещата и разбъркайте. Нарежете червените чушки и доматите и ги добавете в съда при другите зеленчуци. Наситнете връзката магданоз и прибавете в съда. Залейте със зеленчуковия бульон и оставете супата да поври, докато лещата се сготви. Загрейте мазнина в тигана и запържете наденичките, докато станат златисти. Нарежете наденичките на парченца и гарнирайте супата накрая.
Необходими продукти:
Пилешки бутчета - 4-5 бр.
Лук - 1 глава
Чесън - 1 скилидка
Гъби печурки - 250 г
Морков - 1 бр.
Масло - 50 г
Брашно - 1 с.л.
Пушен бекон - 100 г
Бяло вино - 100 мл
Пилешки бульон - 500 мл
Дафинови листа - 2 бр.
Замразен грах - 300 г
Олио
Черен пипер
Сол
Начин на приготвяне:
Нарежете бекона на кубчета и го запържете в дълбок съд. Когато беконът се карамелизира, добавете пилешките бутчета и запечатайте и тях от всички страни. Извадете бекона и пилешките бутчета от съда. Обелете печурките и ги нарежете на филийки. Наситнете лука и чесъна. Нарежете моркова на кръгчета. Запържете лука, чесъна и морковите в мазнината от месото. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете печурките, дафиновите листа и оставете зеленчуците да се задушат. Добавете супена лъжица брашно и разбъркайте. Залейте със пилешки бульон и разбъркайте добре, за да разтворите бучките от брашното. Налейте бялото вино. Добавете граха, върнете пилешките бутчета и бекона в съда и оставете сместа да се готви на умерен огън. Когато бульонът се редуцира, добавете бучка масло, за да направите соса по-плътен и кремообразен.
Необходими продукти:
Брашно - 140 г
Какао на прах - 40 г
Разтворимо кафе (нес) - 1 с.л.
Бакпулвер - 1 пакетче
Яйца - 2 бр.
Захар - 100 г
Шамфъстък - 70 г
Черен шоколад - 100 г
Морска сол
Начин на приготвяне:
В една купа смесете брашното и какаото. Добавете инстантното кафе и бакпулвера. Сипете захарта и добавете щипка сол, както и есенция ванилия. В друга купа разбийте яйцата и ги прибавете към сухата база и разбъркайте. Нарежете шамфъстъка и шоколада, добавете ги вътре и омесете добре. Оформете тестото на плосък цилиндър. Поставете в тавата върху хартия за печене и изпечете на 180 С за 25 мин. Извадете го и го нарежете с дебелина 1 см. Подредете обратно в тавата и изпечете повторно за още 8-9 минути.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News