Необходими продукти:
Морска сол - 1 кг
Захар – 4-5 с.л.
Телешко бонфиле - 500 г
Копър сух - 2 с.л.
Червен пипер - 2 с.л.
Чубрица - 2 с.л.
Кимион - 1 с.л.
Риган - 1 с.л.
Канап - 1.5 м
Начин на приготвяне:
Смесете в дълбок съд морската сол и 2-3 с.л. захар и покрийте телешкото бонфиле със сместа. Оставете месото да престои за 24 часа така. След това го почистете и подсушете добре с хартия. Смесете в дълбок съд сух копър, червен пипер, чубрица, кимион и риган. Оваляйте добре телешкото в подправките. Завийте овкусеното филе в кърпа, а след това в хартия. Оставете го да се изсуши за 2-3 седмици на хладно и сухо място.
Необходими продукти:
Масло – 50 г
Брашно – 4 с.л.
Чесън - 2 скилидки
Дафинов лист - 2-3 бр.
Прясно мляко - 600 мл
Макарони - 600 г
Сирене “Чедър” - 100 г
Сирене “Пармезан” - 100 г
Индийско орехче - 1 ч.л.
Хлебни трохи - 100 г
Начин на приготвяне:
Сложете макароните да се варят до полуготовност в подсолена вода. Настържете сирената. Разтопете маслото в дълбок съд на котлона. Запържете вътре наситнените и пресовани скилидки чесън. Добавете и листата дафинов лист. Когато чесънът отпусне ароматите си, намалете котлона, добавете поетапно брашното при непрестанно бъркане, за да не се образуват бучки. Трябва да получите гъста паста. Започнете постепенно да наливате прясното мляко и разбърквайте. Настържете индийско орехче и прибавете в сместа. Усилете котлона, за да заври бешамеловият сос и след това добавете настърганите сирена и разбъркайте, докато се разтопят. Прехвърлете сварените макарони в тавичка. Залейте със соса от сирена и разбъркайте хубаво, за да проникне навсякъде. Поръсете обилно с хлебни трохи и изпечете за 20 мин. на 200 С.
Необходими продукти:
Портокали - 3 бр.
Мандарини - 3 бр.
Лимон - 1 бр.
Портокалов сок - 250 мл
Захар - 700 г
Вода - 500 г
Кардамон на прах - 1/2 ч.л.
Джинджифил - 20 г (корен)
Начин на приготвяне:
Обелете портокалите и мандарините и отделете парченцата на плодовете. Почистете от ципите и прехвърлете в купа. Нарежете портокаловите кори на тънки лентички и прибавете в съда. Добавете вътре портокаловия и лимоновия сок. Прехвърлете всичко в дълбок съд на котлона и добавете водата. Когато сместа заври, прибавете и захарта. Настържете джинджифиловия корен и добавете в съда заедно с кардамона. Оставете сладкото да заври и да се редуцира. Пресипете готовото сладко в бурканче и затворете. Ако желаете да запазите сладкото за по-дълго, стерилизирайте бурканите във вряща вода предварително.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News