Необходими
продукти:
Фини кори - 500 г
Яйца - 2 бр.
Сирене - 500 г
Масло - 125 г
Праз - 3 стръка
Чубрица - 1 с.л.
Захар - 1 ч.л.
Черен пипер
Сол
Начин на приготвяне:
Нарежете праза на кубчета и го задушете с бучка масло. Овкусете със сол, черен пипер и чубрица. Когато празът омекне, добавете захарта и чубрицата. Свалете съда от котлона и охладете съвсем малко. Натрошете сиренето в купа, добавете яйцата и разбъркайте. Добавете вътре и задушения праз. Разтопете маслото. Слепвайте корите за баница по две, като ги намазвате с разтопено масло помежду им. Поставете от плънката върху всяка двойка кори. Навивайте на рула и подредете в подходящ съд. Намажете с масло баницата и изпечете на 180 градуса за 25 минути.
Необходими
продукти:
Телешки черен дроб - 800 г
Прясно мляко - 1 л
Резене - 1 глава
Ябълки - 2 бр.
Бяло вино - 200 мл
Коняк - 50 мл
Брашно - 50 г
Пушен червен пипер - 1 с. л.
Чубрица - 1 с.л.
Магданоз - 1/2 връзка
Салвия - 1/2 връзка
Захар - 1 с. л.
Масло - 30 г
Черен пипер
Сол
Зехтин
Начин на приготвяне:
Накиснете черния дроб в прясното мляко за няколко часа, най-добре от предната вечер.
Нарежете резенето на тънки филийки, а ябълките на уеджиси. Задушете ги в загрят съд с масло. Добавете листа салвия. Накълцайте копъра и магданоза и ги прибавете в съда. Овкусете със сол и захар. Налейте коняка. Гответе, докато острият аромат на алкохола се изпари.
Нарежете дроба на парчета и ги овкусете със сол и черен пипер. Смесете в купа брашното с пушения червен пипер, чубрицата и щипка сол. Оваляйте парчетата черен дроб и ги изпържете в загрято олио. Когато дробът се запържи, налейте бялото вино. Изчакайте сместа да се редуцира и добавете бучка масло, за да глазирате соса.
Гарнирайте дроба с ябълките и резенето и сервирайте.
Необходими
продукти:
Брашно - 250 г
Яйца - 1 бр.
Масло - 250 г
Меласа - 110 г
Кафява захар - 65 г
Канела - 2 ч.л.
Джинджифил на прах - 2 ч.л.
Индийско орехче - 2 ч.л.
Карамфил (млян) - 1ч.л.
Сода бикарбонат - 1 ч.л.
Сол
Начин на
приготвяне:
Разбийте маслото и кафявата захар, докато сместа стане светла и пухкава. В отделен съд разбийте яйцето с меласата. Смесете канелата, джинджифила, индийското орехче и карамфила с брашното. Добавете содата бикарбонат и щипка сол. Разбъркайте сухите съставки добре. Поетапно обединете с маслото и захарта. Разбъркайте и добавете яйцето с меласата. Разбъркайте всичко до получаване на гладка хомогенна смес. Оставете сместа за 20 минути в хладилник, за да работите по-лесно. Оформете бисквитите. Подредете върху лист хартия за печене, като оставите по малко разстояние между отделните бисквити. Изпечете на 180 С за 20 минути.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News