Необходими
продукти:
Червен лук - 3-4 глави
Балсамов оцет – 250 мл
Вода - 250 мл
Захар - 2 с. л.
Черен пипер на зърна - 1 с. л.
Звездовиден анасон - 2-3 бр.
Дафинов лист - 1-2 бр.
Морска сол - 1 с. л.
Мащерка - 4-5 стръка
Начин
на приготвяне:
Нарежете червения лук на четвъртини. Поставете в цедка над купа и залейте с вряла вода, за да отстраните острия вкус. За маринатата загрейте балсамовия оцет и около 150 мл вода. Добавете зърната черен пипер, дафиновия лист, анасона, захарта и морската сол. Оставете сместа да поври за кратко. Дръпнете от котлона и добавете още малко вода. Прехвърлете лука в бурканче. Добавете вътре стръкчета прясна мащерка. Залейте с горещата марината и затворете.
Необходими
проукти:
Телешки джолан - 500 г
Картофи - 3 бр. (сварени)
Моркови - 2 бр.
Чушки - 2 бр.
Пащърнак - 2 бр.
Домат - 1 бр.
Лук - 1 глава
Чесън - 2-3 скилидки
Магданоз - 1 връзка
Мащерка - 1 с. л.
Сладък червен пипер - 1 с. л.
Лют червен пипер - 1 ч. л.
Кимион - 1 ч. л.
Вода - 300 мл
Олио
Черен пипер
Сол
Начин
на приготвяне:
Намачкайте сварените картофи. Нарежете пащърнака, морковите и чушките на кубчета. Почистете телешкия джолан от ципите. Овкусете със сол и черен пипер. Нарежете на едри парчета. Запечатайте месото от всички страни.
Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете. Когато лукът поомекне, добавете нарязаните пащърнак, моркови и чушки и месото. Овкусете с чубрица, кимион, риган, мащерка, лют и сладък червен пипер. Добавете домата, нарязан на кубчета. Овкусете със сол и черен пипер. Залейте с водата и прибавете накълцания на ситно магданоз. Оставете ястието да се готви под капак на тих огън за около час.
Сервирайте гулаша върху намачканите картофи.
Необходими
проукти:
Брашно - 2 и 1/2 ч. ч.
Сода бикарбонат - 1 ч. л.
Мед - 1 с. л.
Газирана вода -1 и 1/3 ч. ч.
Сол - 1 ч. л.
Семена - 30 г
на приготвяне:
В купа смесете брашното със содата бикарбонат и солта. Добавете и микса от семена. Разбъркайте сухите съставки и прибавете меда. Налейте газирана вода и започнете да омесвате. Оформете тестото на топка. Поставете в тава върху хартия за печене. Поръсете питката с брашно. С остър нож направете дълбоки разрези във формата на кръст. Поставете в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути, след което намалете температурата на печене на 180 градуса. Печете содената питка за около 30 минути.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News