Необходими продукти:
Вода - 500 мл
Пшеничен грис - 100 г
Яйце - 1 бр.
Лук - 1 малка глава
Олио - 300 - 400 мл
Лимон - 1 бр.
Копър - 2-3 стръка
Зелени маслини - 30 г
Сол
Начин на приготвяне:
Кипнете 600 мл вода. Добавете 2 с. л. зехтин. Когато водата заври пак, добавете вътре пшеничния грис и бъркайте непрекъснато, за да не се образуват бучки. Посолете. Когато сместа се сгъсти достатъчно, свалете от котлона и охладете за няколко минути. Добавете жълтък и разбъркайте добре. Накълцайте на ситно копъра, маслините и лука. Добавете и тях в сместа. Изстискайте сока от половин лимон и разбъркайте. Започнете да добавяте зехтина на тънка струя при непрекъснато бъркане, докато сместа стане гладка и кремообразна. Охладете и сервирайте, гарниран с маслини. Използвайте хайвера като разядка или намазан на филийки хляб.
Необходими продукти:
Кисело зеле - 10 листа
Ориз - 150 г
Сушени сливи - 100 г
Стафиди - 100 г
Орехи - 200 г
Праз - 2 стрък
Морков - 1 бр.
Вода - 600 мл
Черен пипер
Сол
Олио
Начин на приготвяне:
Нарежете праза на ситно и го задушете. Накълцайте орехите и сушените плодове. Прибавете в тигана. Нарежете и моркова и прибавете и него. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете ориза. Налейте 200 мл вода и изчакайте да се поеме от ориза. Отстранете твърдата част в основата на зелевите листа. Поставете от плънката върху всяко листо и завийте. Поставете чиния на дъното на тенджерата, за да предпазите сармите от загаряне. Подредете сармите в тенджерата. Налейте вода и похлупете с втора чиния. Гответе сармите под капак на умерен огън за 30-40 минути.
Необходими продукти:
Свинска мас - 1 ч. ч.
Кисело мляко - 1 ч. ч.
Брашно - 3 ч. ч.
Яйца - 4 бр.
Извара - 150 г
Сирене - 150 г
Маково семе - 20 г
Начин на приготвяне:
Разбийте едно яйце заедно със свинската мас. Разбъркайте добре, за да разбиете бучките на маста. Постепенно добавете киселото мляко и бъркайте до еднородна смес. Започнете да добавяте брашно и да омесвате. Оформете на топка. За плънката на кифличките смесете изварата с две яйца. Добавете и сиренето.
Разделете тестото на 4 еднакви части. Разточете всяка топка на лист с дебелина от 1/2 см. Разделете на еднакви триъгълници. Поставете лъжица от плънката в широката основа и навийте към върха. Намажете кифличките с жълтък и поръсете с маково семе. Изпечете на 180 градуса до готовност.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News