Необходими продукти:
Картофи - 2-3 броя
Пушен червен пипер - 2 с. л.
Чубрица - 2 с. л.
Джоджен - 1 с. л.
Мащерка - 1 с. л.
Чесън на прах - 1 ч. л.
Свинска мас - 300 - 400 г
Сол
Начин на приготвяне:
Нарежете картофите на пръчици, без да ги белите. Смесете в дълбока купа пушения червен пипер, чубрицата, джоджена и мащерката. Към микса от подправки добавете и чесън на прах. Посолете.
Загрейте свинската мас. Изпържете картофите в свинската мас, докато станат златисти. Оваляйте ги още горещи в микса от подправки и сервирайте.
Необходими продукти:
Пилешки дробчета - 400 г
Червен лук - 2 глави
Чесън - 2 скилидки
Брашно - 50 г
Пушен червен пипер - 2 с. л.
Мащерка - 2-3 стръка
Мед - 2 с. л.
Лимон - 1 бр.
Олио
Черен пипер
Сол
Начин на приготвяне:
Нарежете червения лук на фини полумесеци. Загрейте олио в тигана и задушете лука.
Подгответе пилешките дробчета като първо ги посолите. Смесете брашното с пушения червен пипер и оваляйте дробчетата. Запържете ги в отделен тиган. Добавете стръкчета прясна мащерка. Извадете дробчетата и прецедете. Отстранете стръкчетата мащерка.
Посолете лука. Добавете меда и сока от лимон. Гответе за още 1-2 минути и прехвърлете в мазнината от дробчетата. Върнете и тях в съда и изчакайте да се глазират. Сервирайте.
Необходими продукти:
Дюли - 2-3 бр.
Яйца - 3 бр.
Кафява захар - 130 г
Масло - 140 г
Брашно - 250 г
Бадемово брашно - 70 г
Сода бикарбонат - 1 ч. л.
Бакпулвер - 1 ч. л.
Индийско орехче - 1/2 ч. л.
Канела - 1ч. л.
Мед - 2 с. л.
За поширането:
Вино розе - 1 л
Захар - 200 г
Начин на приготвяне:
Загрейте виното и захарта в тенджера. Когато сместа заври, поставете дюлите, нарязани на половинки, да се пошират.
Смесете обикновеното и бадемовото брашно, бакпулвера и содата. Добавете индийското орехче и канелата.
В друг съд разбийте мекото масло с кафявата захар. Прибавете яйцата. Разбийте и добавете меда и разбъркайте отново. Обединете сухите и течните състаки и разбъркайте добре. Намажете с масло формата, в която ще печете кейка.
Нарежете пошираните дюли на филийки. Подредете на розета на дъното на тавата. Залейте с 1/3 от сиропа от поширането. Излейте базата за кейка върху плодовете. Изпечете на 180 градуса за 40-50 минути.
Охладете изпечения кейк напълно и обърнете върху чиния.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News