Булеварден роман

Негатив на образа е Другият....

Държава: Франция
Година: 2007
Времетраене: 113 минути
Булеварден роман
За продукцията

Драма

Режисьор: Клод Льолуш
В ролите: Фани Ардан, Доминик Пиньон, Одри Дана, Мишел Берние и др.

Негатив на образа е Другият....

Авторка на романи търси герой за нов сюжет точно когато сериен убиец бяга от затвора. Началото въвежда непознати герои. Заглавието подсказва, че ще бъдат свързани, но как?

Верен на своя интерес към срещите и съвпаденията в живота, Клод Льолуш свързва въображение и реалност в "Булеварден роман" - най-харесваният му филм през десетилетието /след "Клетниците",1995/. Съвременните трилъри често се спасяват по формулата "а ла Хичкок", но френският режисьор освен матрица има и умен сценарий, свързан с очакванията на зрителите, без да ги лишава от изненади.

В тази история те са много, разделени в отношенията по двойки между: съпруг и съпруга, годеница и шофьор, писател и "негър"...

Авторката Жюдит Ралицер току-що е издала своя бестселър "Другият Бог", когато полицията я отвежда за разпит във връзка с две убийства.

Докато тя разказва историята си "от началото", картината връща времето, когато е срещнала съпруга си, търсейки материали за новата си книга - трилър за терористи в покушение срещу президента на САЩ.

В следващия кадър камерата влиза през предното стъкло на кола, в която радиото съобщава за бягството на опасен сериен убиец - педофил, известен като Магьосника, защото примамвал жертвите си с фокуси.

Някъде по пътя буря вкарва Пиер Лакло в магистрален заслон за почивка, където представя фокус на малко момиче. Там е и млада жена, изоставена от своя годеник. Пиер й предлага компанията си чрез поредния трик с карти.

Двамата взаимно си разказват историите в колата. Кой е Пиер? Баща, избягал от съпругата и децата си? Скритият автор на роман, откраднат от Жюдит Ралицер или сериен убиец? Истината е тук, но точно преди да бъде разкрита е хвърлен нов зар със загадка....

Златна Романова

Номинация "Сезар" за обещаваща млада актриса на Одри Дана от Френските филмови награди /2008/;

Награда в "Топ 5 на чуждоезичните филми" от Националния съвет на кинокритиците в САЩ /2008/.