Бюджет 2016

Бюджет 2016
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В предаването вижте:

Създава ли бюджет 2016 условия за развитие на най-важните сфери в българското общество? Тази седмица парламентарните комисии започват разглеждането за бюджета за следващата година. С протеста на служителите от сектор Сигурност през изминалата седмица започна и дискусията за парите в държавата през 2016 година и за това трябва ли да има преразглеждане на някои социални придобивки. Тази вечер коментирахме темата с икономистите проф. Йордан Христосков, Георги Ганев - Център за либерални стратегии, Ваня Григорова - икономически съветник в КТ "Подкрепа", Петър Ганев – ИПИ и Боян Захариев - институт Отворено общество.

vlcsnap-2015-11-10-21h08m33s106Георги Ганев припомни цитат на един български предприемач: "Липсата на пари е следствие, това никога не е причина". Ако ни се струва, че има недостатъчно пари в държавата, в бизнеса, в домакинствата, това е следствие от някакви причини, смята икономистът. По негово мнение в случая с българския държавен бюджет, основната причина за усещането за липса на пари основно се дължи на много сериозната неефективност на разходите на българската държава, тоест тя харчи пари, а получава обществен социален ефект, който е значително по-малък отколкото би могъл да бъде за същите тези пари.

vlcsnap-2015-11-10-21h08m50s20Ваня Григорова заяви, че без пари реформа не може да се прави. Ако се говори специално за полицаите, е ясно, че ако орежем парите, които им се дават под формата на компенсации затова, че те нямат право да протестират и ред други права, тогава реформа просто няма как да има, смята тя. Според нея няма как да има сериозна промяна в начина, по който се ръководи и работи МВР и трябва да се знае обаче, че ако едни служители не работят качествено, то това означава, че мениджмънта не работи добре. "Действията на служителя са следствие на заповедите, начина на работа, който му е наложен", каза тя.

vlcsnap-2015-11-10-21h08m42s193Петър Ганев смята, че трудно може да има разговори за това едно съсловие да се откаже от своите социални придобивки, но се е случвало. Той припомни стачката на учителите преди няколко години, която беше много по-тежка, продължи един месец, но в крайна сметка са се разписали дългосрочни промени. "Възможно е една стачка, която изглежда като нерешима в крайна сметка да избие в положителни неща, тъй като не привилегиите катурват работата на МВР или пък изцяло бюджета, те са върха на айсберга", заяви той. По негови думи простият поглед в бюджета на МВР показва, че изключително малко отива за инвестиции и много малка част се инвестира и то в програмата Администрация, без да се инвестира в програмата за гасене на пожари, например.

vlcsnap-2015-11-10-21h08m58s98Боян Захариев не смята, че ако се отнемат или преразгледат социални привилегии, това ще даде повече възможност за ефективни промени и реформи. Той уточни, че това не означава, че и в българския бюджет няма пера, които са надценени. По негови думи сектор Сигурност е едно от малкото неща, което в нашия бюджет е по-приоритизирано, отколкото в другите страни в Европейския съюз, но като цяло нашият бюджет е изключително скромен. Философията на българския бюджет си е една и съща от десетилетия - публичният сектор е недофинансиран, бедността и желанието на хората да има повече пари за здравеопазване и образование, което никога не се сбъдва, смята той.

vlcsnap-2015-11-10-21h08m23s13Проф. Йордан Христосков обясни, че не са само привилегии и не са само компенсации. Той заяви, че не може да се съгласи, че е компенсация пенсионирането на един човек на 48 или на 50 години в МВР, след което той продължава да работи и получава и пенсия и заплата. Той е на мнение, че науката е изцяло подценена, там няма никакво нарастване на разходите и на инвестициите. Христосков обясни за парадокса, че с повишаването на минималната работна заплата един асистент на БАН получава толкова колкото един помощен работник.

Гледайте "Референдум" всеки вторник от 21:00 часа!

Акценти
Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад