Череп и кости

Посоката е без значение, ако целта е грешнаТелевизионен сериен филм

Държава: САЩ
Година: 2014
Времетраене: 40 минути
За продукцията
Всички епизоди

Режисьор Дейвид Слейд

В ролите: Джон Малкович, Ричард Койл, Клер Фой, Ясмин Ал Масри, Дейвид Хофлин, Крис Перфети, Трейси Айфичър и др.

"Лидер, мечтател, революционер, пират"

Нова легенда за Черната брада

На Бахамски остров, с беззаконие и кражби, властва капитан Едуард Тийч, известен още като Черната брада. Стръвта за врагове и поклонници на свободата трябва да е една - новоизобретеният морски хронометър. Но в мътни води се случват и други неща...

Въведението е обещаващо: "През 1712 Британската корона предлага награда за онзи, който изобрети уред за точна навигация в открито море". /Но тук това е между другото и битката е прекалено лична.../

Началото е през 1729 с атака от пиратски кораб срещу кралски. В нападението английският лекар Том Лоу унищожава скицата на хронометър, измерващ морската дължина и убива изобретателя, за да го... спаси. Всъщност Лоу е британски агент под прикритие с мисия да достави изобретението в Лондон и да арестува морски фантом, за когото се вярва, че е мъртъв. Планът почти сработва, но свършва с плена му на тайнствен остров, където властва Черната брада.

Негов враг е губернаторът на Ямайка - Уилям Джагър, който вярва, че го е убил или поне някой, който много прилича на него. Последното е вярно и Джагър го разбира, но се надява да го открие пак с примамка. Стръвта е липсващият, но важен за корабоплаването уред, изобретен от занаятчията Джон Харисън. /на него е посветен друг филм - "Географска дължина"/.

Според исторически хроники Черната брада е бил капитан на шхуна, преди да стане "независим" пират след Испанското нашествие в златните пиратски години на ХVІІІ век. Британската "чистка" на Карибите го изселва в Каролина, но е атакуван от Вирджиния, чийто губернатор може би е неговият последен екзекутор.

Във филма с Джон Малкович Черната брада воюва с държави и демони на таен остров, Живее с жена, която страда от фобия и е преследван от виденията на съпругата си, изпаднала в лудост с невъобразима жестокост след разкрития за самоличността му. Индиански вожд му продава земя, а пленникът Лоу се опитва да го отрови, преди да усети, че всъщност повече му симпатизира.

Морето крие тайни и скрити чувства се разменят между всички - английски аристократи, испански завоеватели, пирати, туземци, пленници и Негова милост - "в плен на порока" и пълното отрицание: "Аз вече не съм англичанин, защото повече не искам да бъда управляван, надзираван, възпитаван, поучаван, облаган, заклеймяван, оценяван, осъждан, порицаван и обесен. Аз не съм дявола, а този, който го прогони"...

Идеен сценарист на сериала "Лутер" /2010-18/ и епизоди от "Доктор Ху" и "Фантоми", Нийл Крос разбърква сюжет, в който очевидно "историята не е толкова важна, а посланието", което засега остава само в един сезон на "Череп и кости" от продуциращата телевизия NBC.

Златна Романова