Черните овце

Как по "волята на съдбата" и "врагове на родината" стават нейни войници4-сериен телевизионен филмВоенно-историческа драма

Държава: Русия, Украйна
Година: 2010
Времетраене: 50 минути
Черните овце
За продукцията
Всички епизоди

Сценарий Игор Швецов

Режисьор Сергей Чекалов

В ролите: Михаил Тарабукин, Кирил Рубцов, Мухтар Гусенгаджиев, Олеся Жураковска, Сергей Деревянко, Владимир Толокоников, Виктор Соловьов Андрей Фролов, Алексей Дмитриев, Виталий Кищенко и др.

Началото на Великата отечествена война. Затворници във военно-наказателен лагер успяват да избягат, за да избегнат смъртта след новата заповед, в която са обречени на "случайна смърт". Едва оцелели, попадат в малко забутано селце, където влизат в реална битка като войници - близо до фронта, но далече от погледа на властта...


Лятото на 1941. Фронтът на войната се премества на изток, във военно-затворнически лагер пристига нов командир - Ричагин, който се разпорежда да се унищожават "боеприпаси", за да не попадат в чужди ръце. С тази заповед са натоварени група затворници с углавни престъпления, сред които и един политически - бивш съветски разузнавач с кодово име "Пикасо".

По пътя групата за "обезвреждане" попада в престрелка и в суматохата седем от тях успяват да избягат, преобличайки се в дрехите на избитите. Така пристигат в малко забутано селце, където би трябвало да живее лелята на Пикасо. Там са посрещнати като червеноармейци. Малцината местни жители ги обгрижват с храна и уважение.

Всеки от бегълците има своя цел - някой иска да се върне в родния си град, друг - да продължи с криминалния живот, трети проста не иска нищо, защото "с мен вече е свършено. Но отдихът им е кратък. Докато обмислят бъдещите си действия, далече от цивилизацията и военните действия, Ричагин претърсва цялата гора, за да ги открие, а в селото пристигат и група немски парашутисти за диверсия в тила на врага.

За "черните овце" въпросът вече е друг - да защитят селяните или да избягат, защото и "престъпникът" може да е войник в защита на отечеството"

Филмът е копродукция на Русия и Украйна с полярни оценки - в защита и срещу историята на екрана. Разказът започва с библейско послание от "Йоан" и продължава със случващото се по сценарий с тежък натурализъм.

В информация за филма от "военна история" се цитира статистика за съкращаване броя на затворниците с различни присъди /за кражби, присвояване, злоупотреби и др./ в лагери и колонии.

Те били освобождавани с указ, придружен с повиквателна за мобилизация в Червената армия като: в началото на войната били 2 300 000, към 1 юли 1944 - 1 200 000., т.е за три години около 2 млн. затворени били освободени, но същевременно били осъдени нови 1 800 000.

Златна Романова