Честна мускетарска

Готови за действия - винаги и докрай, дори и срещу най-недостойните врагове за битка!

Държава: България
Година: 1994
Времетраене: 1997 минути
Честна мускетарска
За продукцията

Телевизионна постановка

Телевизионнна адаптация на едноименната пиеса на Валери Петров

Сценарий: Валери Петров

Режисьор: Анри Кулев

Оператор: Светлана Ганева

В ролите: Румен Трайков, Георги Черкелов, Васил Михайлов, Петя Силянова, Цветана Манева, Наум Шопов, Константин Коцев, Иван Ласкин, Ути Бъчваров, Георги Христов, Вълчо Камарашев и др.

Продуцент: БНТ

Писателят Валери Петров създава обединена българска версия по легендарната трилогия на Александър Дюма - "Тримата мускетари" , "20 години по-късно" и "Още 10 години по-късно". Пиесата "Честна мускетарска" е написана първо за куклен театър, а след това е представена и на голяма сцена. През годините спектакълът е поставян от Леон Даниел в Тeaтърa нa армиятa, от Гриша Островски във Варненския драматичен театър, а също и на сцените на Драматичен театър в Пазарджик, в ДТ "Сълза и смях" , в Младежкия театър ... Режисьорът Анри Кулев адаптира постановката за телевизионен театър.

"Едничкото нещо, за което мечтая е ръка на приятел със шпага на края!"

ХVІІ век. Легендарните мускетари са вече стари и усещат края, но верни на своите идеали не напускат крепостта, на която служат - за честта, доброто и истината . Майсторите на шпагата са смели рицари - във вечна битка срещу лъжата и несправедливостта - с жизнерадост, остроумие, натрупана мъдрост, простена наивност и някои лирични отклонения...

Атос, Портос, Арамис и Д'Артанян си спомнят младостта и приключенията, дългите битки и любовните авантюри, съжаляват за своя капитан Дьо Тревил и не изпускат от поглед вечния си враг - Кардинала.

Жив е споменът и за "жената на техните мечти" - съдържателка на любимата им кръчма. Д'Артанян иска отново да докажат силата си, но времето на техните рицарски дела сякаш вече е минало.

Дьо Тревил е в Бастилията, Дворецът пак е нестабилен от същите задкулисни игри - още по-скрити и подли, а самите мускетари едвам устояват на подхвърлените мръсни ръкавици, без честна дума и морал...

Анри Кулев: Дотук добре, а какво става после?

Въпрос: "Честна мускетарска" е по сценарий на Валери Петров и с големите артисти Георги Черкелов, Васил Михайлов, Вълчо Камарашев, Цветана Манева. Какво Ви каза класикът тогава?

Отговор: "Вадеше добрата си усмивка и държеше всичко да е точно по сценария - до запетайка. В крайна сметка не хареса филма. Искаше да е по-обикновен, по-земен и беше прав. Често простичко разказаните неща звучат по-мъдро. Валери не ми се разсърди, само каза това, което мисли. Аз обаче се стреснах, защото бях убеден, че филмът е станал".

Анри Кулев в интервю за "Стандартнюз", 11 юли, 2015

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад