Човекът с хиляда лица

Какво притежава Франсиско Паеса - "човекът, успял да излъже всички"...Географичен портрет

Държава: Испания
Година: 2016
Времетраене: 123 минути
За продукцията

Режисьор Алберто Родригес

В ролите: Едуард Фернандес, Хосе Коронадо, Марта Етура, Карлос Сантос, Енрик, Бенавент, Филип Ребо

Франсиско Паеса- импресарио, плейбой, банкeр, галерист, оръжеен трафикант, дипломатическо лице или най-неуловимият агент от Тайните служби на Испания. Филмът е продукция на Атресмедия /"Лисабонските потайности"/, по книгата на журналиста Мануел Сердан- "Паеса, шпионинът с хиляди лица". Снимките са в Мадрид, Париж, Женева, Сингапур.

1995 година, Мадрид. Испания е под тревога от терористичните актове на ЕТА. Полицията и спецслужбите правят всичко възможно да намерят ядрото, но не се получава. По същото време, най-търсеният беглец и бивш таен агент на правителството - Франсиско Паеса се занимава със собствените си дела, когато получава предложение от държавно политическо лице срещу солидно възнаграждение. Агентът получава перфектната възможност за двоен удар - с печалба и за отмъщение срещу предателството на страната си в стара операция на друга територия...

Кой всъщност се страхува от Паеса - жертвите, поръчителите, съдружниците или изкушените в общата страст

Малко известното и неизвестното за Франсиско Паеса - безстрашен агент на испанската корона или циничен мошеник, който "може да върти на пръста си" всички - спецслужби, бизнесмени и политици, свои и чужди. Скрит търговец на оръжие, дрога и пране на пари, официално - дипломат и банкер. Предаден е от собственото си правителство в акция срещу ЕТА във Франция през 80-те. Испански съдия го обвинява в сътрудничество с групировката, търговия с оръжие и подмяна на личността. Заминава с дипломатически паспорт на Сао Томе за Швейцария, където властите отказват да го предадат на Испания, впоследствие все пак се явява на процеса, но не е осъден поради липса на доказателства. През това време е получил време за бягство в сделка с член на правителството. Швейцария е неговият затвор или втори дом още през 1976 /след арест на Интерпол в Белгия, по обвинение за въоръжаване на паравоенната групировка срещу диктатора в Екваториална Гвинея/. През 1998 е обявен за мъртъв в Тайланд. Появява се отново през 2004 в Люксембург с аржентински паспорт. По същото време в Испания е възобновено делото от 1993 за пране на пари срещу него и Луис Ролдан - Главнокомандващия Гражданската гвардия на Испания. Процесът е прекратен по изтичане на давност, за да бъдат прикрити сумите, получени от официалния държавен служител.

През декември 2005 Паеса бил изненадан в Париж от списание "Интервю", където разказал историята си на журналиста Мануел Сердан , публикувана в книгата, по която е създаден филмът. Паеса не е единственият "таен" герой на журналиста Сердан, който явно се ползва с голямо "доверие" в кръгове. През 2012 Паеса е засечен отново, напускайки Сиера Леоне, с обвинение за наркотрафик. Освобождаването му е улеснено от испанския външен министър въпреки действащата бюлетина за издирване на Интерпол. През 2013-14 излиза името на племенницата му Бетрис Гарсия в Люксембург , свързано с финансови структури за укриване на данъци и пране на пари в Швейцария, Кайманите, Гибралтар, Хонконг и Люксембург. Властите в Люксембург са "обезпокоени от пристигането на големи суми пари" от Испания. Върховният съд започва операция "Ангора" срещу Беатрис за незаконни международни преводи. "Ужилен" е друг бивш таен агент - Лебедев от КГБ - банкер, политик и собственик на британските ежедневници "Индипендънт" и "Ивнинг стандърт", доверил на Паеса 20 милиона евро за откриване на банка в Бахрейн, но половината пари изчезнали в мрежа от сметки и компании, без да се появи банка. Скандалът се допълва и с обвинението в подслушване на Беатрис Паеса по нареждане на бившия премиер Жан-Клод Юнкер.

Какво притежава Франсиско Паеса - милиарди или само една картина, никой не знае, защото това е "Историята на човека, успял да излъже всички". Жив или мъртъв, "Човекът с многото лица" продължава да действа - когато властта и законът движат играта със смяна на местата и правилата, трудно може да се открие истинският виновник...

Златна Романова


Награди "Гоя" за адаптиран сценарий и актьорски дебют на Карлос Сантос от Испанските филмови нагаради /2017/

"Сребърна раковина" за най-добър актьор в главна роля на Едуард Фернандес от Филмовия фестивал в Сан Себастиян /2016/