Да обичаш Кармен

"Безсмъртието в изкуството се създава от смъртни хора!"

Държава: България
Година: 2016
Времетраене: 70 минути
За продукцията

Документален филм

Автор: Найо Тицин

Копродукция: Националния дворец на културата, Продуцентска компания "Спотлайт" - Найо Тицин

"Безсмъртието в изкуството се създава от смъртни хора!"

Александрина Пендачанска е Гласът във филма на Найо Тицин "Да обичаш Кармен".

Документалният филм на Найо Тицин проследява, как "Кармен" се превръща в легенда, започната от Проспер Мериме като скица на лист хартия някъде в Испания.

Една вечер в хана той е зашеметен от сервитьорката от цигански произход. Нахвърля портрета й с щрихи, по-късно я рисува с думи, а Жорж Бизе я възпява. Циганското момиче от цигарената фабрика в Севиля се превръща в най-яркия символ на свободния дух на жените през XIX век.

Повече от 100 години музиканти, певци, режисьори, изследователи и колекционери пренасят през времето нейната история като легенда.

Филмът представя различните превъплъщения, които превръщат Кармен в безсмъртeн сюжет в изобразителното изкуство, литературата, музиката и киното.

С разказа на актьора Бен Крос са проследени най-ранните записи на арии, паралелно с развитието на киното и телевизията. В съвремеността продължава следващата репетиция на безсмъртната опера на Бизе в Театър Сен Гален в Швейцария под режисурата на Никола Берлофа.

Това е "история и на началото на женското свободолюбие, защото в средата на XIX век е проблем да се говори, че жената може да е толкова свободна, че да избира кого да обича и с кого да бъде", споделя Найо Тицин.

Снимките за филма са в Сен Гален, Париж, Севиля и Санта Фе. Използвани са архивни документи от Националната библиотека на Франция, САЩ и от частни колекции.

Премиерата е на 16 април 2016 в кино "Люмиер".

Награда за най-добра художествена режисура от Международния фестивал "ARTE NON STOP FILM FESTIVAL" в Буенос Айрес, Аржентина

Разговор с Найо Тицин за Програма "Христо Ботев" на БНР