Да въведем ли системата "бонус-малус" при Гражданската отговорност

Да въведем ли системата бонус-малус при Гражданската отговорност
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Смятате ли, че "бонус-малус" ще намали инцидентите на пътя? Всеки ли ще получава според това, което е направил? Трябва ли за повече пътни нарушения да се плаща по- висока застраховка Гражданска отговорност за автомобила? Дискусия с Марио Гаврилов – Комисия за финансов надзор, Йонко Иванов - Съюз на преподавателите по авто-мото подготовка, Милен Петков – управител на застрахователен брокер, и Юрий Тодоров - Асоциация "Застрахователна сигурност".

Какви са нагласите на обществото за въвеждане на системата, според допитванията на Алфа Рисърч, изготвени за предаването?

Системата "бонус-малус" представлява един начин, по който шофьорите, които карат недисциплинирано и правят пътно-транспортни произшествия плащат повече, отколкото дисциплинираните шофьори от задължителната застраховка гражданска отговорност. Основната цел на тази система е да бъдем по-сигурни на улицата, нашите деца да отиват по-спокойно на училище, а ние - на работа, каза Марио Гаврилов и поясни, че тази система не цели да събира повече или по-малко приходи, а същата сума, която се получава, когато се плаща от шофьорите по равно.

Йонко Иванов: "Бонус" е за застрахователите, "малус" е за шофьорите на пътя.

Той каза, че цената на гражданската отговорност се е повишила през последните няколко месеца и "ако ние стъпим за системата "бонус-малус" на тази стъпка, която е направена в момента, това означава, че застрахователите се стремят да напълнят един от следващите балони, който ще се спука".


Справедливост на пътя - който нарушава правилата, плаща повече. Останалите плащат балансирана премия, каза Милен Петков и подчерта: Според мен в няакаква степен наредбата доблира санкциите на Закона за движение по пътищата. Наказват се водачи за превишена скорост - веднъж ще платим акт или фиш, втори път ще платим висока гражданска отговорност, трети път ще платим обезценка на автомобила. Това никъде не съм го срещал.Аз смятам, че "бонус-малус" системата е създадена с цел по-справедливо социално разпределение на плащанията в обществото, защото самата система "бонус-малус" изисква по-добро преразпределение на средствата, които обществото трябва да взима от лицата, които се движат неправомерно, неправилно по пътя и допринасят за по-големите щети по пътя и вреди, които настъпват, каза Юрий Тодоров, но отбеляза: Аз не бих казал, че това, което се прилага в момента като вариант за "бонус-малус" системата е най-добър вариант, който може да бъде приложен за България. В бонуса, който се предлага, аз си направих сметка да видя тези гласове, които сте предложили, т.е. тази стъпка, която вие сте направили, от 0, когато се тръгва, са само 2 класа с по 10%, т.е. имаме едни 20%, които се получават веднага на първите 2 години и след това имаме по 5 години с по 1 процент, т.е. ако сложим една премия от 300 лв., следващият интерес на този управляващ това моторно превозно средство или собственикът да запази този клас е само 6 лв.


"Алфа Рисърч" тества обществените нагласи по време на предаването с въпроса "Смятате ли, че "бонус-малус" ще намали инцидентите на пътя?" Малко над 69% от запитаните са на мнение, че системата "бонус-малус" няма да намали инцидентите на пътя. В края на предаването процентът се е покачил с 1,5 на сто. За 26% от анкетираните "бонус-малус" ще намали инцидентите на пътя, като след края на предаването процентът пада с 2,6 на сто.Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад