Дъждовен мирис над Балканите

Да опознаеш своето семейство означава да научиш всичко за себе си. Историята на семейство Шалом - сефарадски евреи с корени от Испания. Прогонени по време на Инквизицията от Торквемада, намират подслон в Босна, където са добре приети от местните...

Дъждовен мирис над Балканите
За продукцията
Всички епизоди

Да опознаеш своето семейство означава да научиш всичко за себе си.

Историята на семейство Шалом - сефарадски евреи с корени от Испания. Прогонени по време на Инквизицията от Торквемада, намират подслон в Босна, където са добре приети от местните мюсюлмани. Бланки Корач разказва за живота на своята голяма фамилия през двете световни войни: татко Леон, майка Естера, техните пет дъщери - Бланки, Рики, Нина, Бука, Клара и сина - Атлета. Началото е през паметната 1914г. Сараево очаква посещението на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд, а фамилия Шалом се подготвя и за сватба...Започва Първата световна война с тежка съдба за много семейства през епохата, независимо от националност и религия.

Актьор, режисьор, продуцент, Любиша Самарджич с независимата филмова компания "Синема дизайн" и Радио-телевизия Сърбия /РТС/ продуцират историческа сага по бестселъра на Гордана Куич, призната за Балканската Шехерезада /с тиражи, награди и преводи на 16 езика/. Завършила английска филология, сръбската писателка е била съветник в Американското посолство в Белград и Администратор по "Хуманитарна помощ за Източна Европа и бившите югославски републики" във Фондация "Сорос". Първият от тематична трилогия, романът й "Дъждовен мирис над Балканите" е биографичен, вдъхновен от историята на нейната майка Бланки Леви и нейните лели - потомствени сефарадски евреи, пристигнали на Балканите. Книгата е отпечатана с помощта на Еврейската общност в Белград през 1986г. Преди екранизацията, литературата е адаптирана в балет и театрална постановка.

Сериалът е заснет за 4 месеца в Белград, Панчево, Сараево и Дубровник.

14-сериен телевизионен филм.

Историческа драма.

Сърбия, 2010г., 50 мин.

По едноименния роман на Гордана Куич.

Режисьор Любиша Самарджич

В ролите: Лиляна Благоевич, Предраг Ейдус, Мирка Василевич и др.