Даяна - седем дни, които разтърсиха света

Кризата преди погребението на Принцесата - с коментар и кадри, години след трагедията ...Документален филм

Държава: 2016
Година: Великобритания
Времетраене: 45 минути
За продукцията

Режисьор Бен Райдър

На 31 август 1997г. Принцеса Даяна, Доди Ал Файед и шофьорът Хенри Пол катастрофират на Пон Д'Алма в Париж.

Филмът на Channel 5 /Британски комерсиален канал за риалити формати, собственост на Viacom след RTL/ проследява седмицата преди погребението с непопулярни кадри и записи от реакциите на Кралицата, семейството и обществото. Ситуацията е коментирана от биографи, прессекретари и приближени на властта и фамилията.

1 част

Целият свят е разтърсен от вестта за гибелта на Даяна. Седмицата до погребението й е една от най-разтърсващите седмици в съвременната британска история. Нацията е на ръба на нервен колапс. Хората се редят на опашка, за да оставят цветя и да впишат съболезнованията си. Надигат се обвинения към медиите. В кралското семейство възникват разногласия относно поведението им в трагичната ситуация.

2 част

Смъртта на Даяна поставя на изпитание Кралската институция. Под натиска на обществеността и лично на премиера Тони Блеър, кралицата превъзмогва характерната си сдържаност и за първи път от петдесет години произнася слово на живо от телевизионния екран. Ледът между тълпите и кралското семейство се пропуква и доверието към институцията се връща. Народът се убеждава, че Чарлз, младите принцове и кралицата са потънали в скръб.