Денят на независимостта

"Можем ли сто години по-късно да кажем, че сме успели да запазим своята независимост?"

Държава: България
Година: 2008
Времетраене: 50 минути
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Димитър Стоянович

Режисьор: Христо Живков

Оператор: Стефан Куцаров

"Можем ли сто години по-късно да кажем, че сме успели да запазим своята независимост?Можем ли сто години по-късно отново да се изправим срещу по-силните от нас и да излезем победители? Можем ли сто години по-късно да погледнем в очите онези, които ни гледат от фотографските портрети и да им кажем, че все още вървим по техните стъпки? Някои въпроси, може би, е по-добре да останат без отговор..."

"Един истински подвиг, един национален идеал, осъществен със собствени усилия въпреки огромните опасности, е приет от целия цивилизован свят."

"България отхвърля комплексите от миналото и се завръща в съдбата и историята на Европа като държава, с която всички трябва да се съобразяват...България е първата малка страна, която показва, че да търсиш подкрепа от по-силния не означава, че трябва и да си зависим от него".

"...През всички етапи на мъчително течащите преговори България действа твърдо и последователно, отказвайки да допусне компромис с националния интерес. Високата порта съсредоточава натиска си с нереални финансови компенсации и териториални искания. В създалата се поредна патова ситуация руската дипломация открива възможния изход от кризата, описан от министър-председателя Малинов...Правителството с облекчение приема руското предложение, подкрепено и от повечето велики сили. Подписано е предварително споразумение относно българския въпрос между Русия и Османската империя. Месец по-късно Високата порта официално признава новото политическо положение на България...Поздравителните телеграми валят отблизо и далеч: от император Николай ІІ, от император Франц Йозеф, от Алфонсо Пена - президент на Бразилските обединени щати..."