Династията Романови

История на руската династия Романови8-сериен документален филм

Династията Романови
За продукцията
Всички епизоди

Романови

След години на безвластие на руския трон се качва нов цар - родоначалник на династия.

Режисьор: Максим Беспали

Сценарист: Марина Бандиленко


18 царе и императори от рода Романови ръководят Русия и империята, в продължение на три века.


Как управляват и какво са оставили след себе си. Що е руското самодържавие като начин на управление и каква е ролята на монарсите за облика на държавата.

Всеки епизод представя управлението на един или няколко от царувалите от династия Романови, взависимост от продължителността на периода им в историята. Във възстановката на историческите им портрети са анализирани техните качества и недостатъци, грешки и постижения, загуби и победи, но най-важна в изследването е ролята им за промените в облика на Русия.

Проектът е осъществен по повод 400-та годишнина от началото на царуването на Романови в Русия. Филмът съчетава документално кино, информационни технологии и анимация. С помощта на графики е създадена достоверна картина на атмосферата през царските векове.

Романови е управляваща династия, руски болярски род и фамилия на руските царе в Царство Русия от 1613 г. и руските императори от 1721 г. в Руската империя, а по-късно - полските крале, великите князе на Литва и Финландия, херцозите на Олденбург и Шлезвиг-Холщайн-Готорп и великите господари на Малтийския орден.

Основател на династията е Михаил Романов. На 17 юли 1918 г болшевиките разстрелват семейството на последния руски цар и император Николай II Романов.

Династията Романови - 8 епизод

След смъртта на Александър ІІІ империята се управлява от интелигентния и необикновено обаятелен Николай Втори. През Първата световна война обаче започва революция и императорът абдикира, а след него и брат му Михаил.

Николай ІІ и семейството му са поставени под домашен арест, а през нощта на 16-ти срещу 17-ти юли 1918 година са разстреляни. Това е краят на династията Романови и на монархията в Русия.