Дискусия за изборните правила

Дискусия за изборните правила
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото на "Референдум" гости бяха: депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, Крум Зарков – зам.-председател на ПГ на "БСП за България" и член на Комисията по правни въпроси, Хамид Хамид – зам.-председател на ДПС и зам.-председател на правната комисия, и Юлиан Ангелов – секретар на ПГ на „Обединени патриоти", организационен секретар на ВМРО и зам.-председател на Комисията за българите в чужбина.

Данаил Кирилов: Ние смятаме, че подобряваме изборния процес в Република България, като следваме постигнатото досега, стремим се да затвърдим волята, която българският избирател е изявил в допитванията до този момент и съобразяваме резултатите, които сме получили от Централната избирателна комисия във връзка със задачите, които им бяхме въздложили като законодатели да изпълнят в последните две години. ЦИК представи анализ за изборите и изборния процес през 2015-2017 година и по тази причина ние сме поставили акцент върху въпроси, които са консенсусни за всички представители в ЦИК. Освен технологичните въпроси, би следвало да съобразим и доверието в технологичните новости. В последните две години имаме промяна в доверието на избирателите в цяла Европа по отношение на технологичните способи за гласуване. Имаше срив на електронното дистанцинно гласуване в Естония. Оказа се, че всички карти, издадени за гласуване - над милион и половина, могат да бъдат блокирани.

Крум Зарков: Според показаните в началото на предаването данни, само 12% от зрителите смятат, че трябва да се запази сегашният изборен кодекс и правила. Това е само по себе си доказателство за ниската степен на доверие в целия изборен процес, това е белег за недоверие в изборния процес. Недоверието идва от факта, че ние се съмняваме в честността на вота. Вие споменавате европейските страни и техните практики, но надали в европейските страни има практики, каквито сме наблюдавали у нас - като носене на чували с бюлетини, сбъркани протоколи, зачеркнати хвърчащи листа и какво ли още не, на което се нагледахме. Втората причина е, че законодателят вече е водил този дебат и го е решил през 2014 година. Сега, в навечерието на следващите избори, казваме, че няма да гласуваме така. Други държави може да са се отказали, след като са опитали, но държава, която се е отказала, без да направи какъвто и да е опит за въвеждането му повсеместно - няма. И държава, която си променя правилата пред всеки изборен процес също няма.

Юлиан Ангелов: ВМРО може би е първата партия, която преди повече от 10 години предложи да има електронно гласуване. С оглед на ситуацията, която виждаме, че се случва и в Европа, и в света, ние не трябва да живеем в някакво изолирано пространство. Всеки от нас, особено младите и интелигентни хора, иска да може да гласува електронно, но никой не може да гарантира в днешно време сигурността на този вот. Ето и такъв пример - представете си как се събират в една махала, в едно гето личните карти на цялата махала и се гласува с тях електронно. Това не променя ли също вота? В едно идеално общество, каквото, за съжаление, не сме - това е много добър вариант и ще помогне на българите зад граница. Но никой не може да гарантира сигурността на вота.

Хамид Хамид: Изборното законодателство е динамичен процес. Всеки следващ парламент се опитва да подобри изборното законодателство и в това няма нищо лошо, защото човек се учи от грешките си. Аз първо искам да поздравя вносителите, че внасят тези проекти далеч преди провеждане на изборите. На второ място тези предложения са опит изборното законодателство да бъде подобрено. Колкото до въвеждането на новите технологии, те са неизбежни и ние през всичките тези години сме подкрепяли тази идея, изразявали сме подкрепа и за електронното дистанционно гласуване, но при ясни гаранции за сигурността на вота. В днешно време целият свят говори за киберзаплахи и киберсигурност. Няма държава, която да е защитена и далеч по-развити технологично държави-гиганти имат резерви към дистанционното електронно гласуване - сред тях са САЩ и Германия. Нека не експериментираме, защото на първо място доверието в дистанционното гласуване е 0 в обществото.

Вижте целия разговор във видеото.Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад