Дивото зове /сериал/

Приятел със сила на вълк и разум на човек13-сериен телевизионен филм

Държава: САЩ
Година: 2000
Времетраене: 45 минути
Дивото зове /сериал/
За продукцията

Адаптация по едноименния роман на Джек Лондон

Режисьори: Дейвид Уининг, Йорг Монтеси и Зейл Дейлън

В ролите: Шейн Майер, Ник Манкузо, Рейчъл Хейуърд, Катлийн Дуборг и др.

Приключенията на 15-годишния Майлс Чаланджър от миньорското градче Юкон в Аляска, чийто живот се променя завинаги след срещата с Бък - куче с изключителна сила и храброст. Историята в романа е опасна и сериозна, но в тази има по нещо за всеки вкус – приключения, драма, хумор, романтика и приказната природа на Аляска.

Публикувана през 1903 година, книгата на Джек Лондон е най-четеният роман, признат за най-добрия в т.нар "ранно творчество" на писателя. Фактът, че героят е куче дава основание често да бъде класифициран като юношески роман въпреки мрачните събития и сцени, които описва. Групата коренни жители на Аляска е фикция на авторовото въображение.

Главният герой в романа е прототип на шотландска овчарка за снежни впрягове, принадлежала на синовете на съдия Бонд - минен инвеститор, консервен фабрикант и банкер в Санта Клара. Бонд са стопанисвали земята на Джек Лондон в Доусън сити през есента на 1897 г. и пролетта на 1898 г. - най-силната година на Златната треска в Клондайк.

ИСТОРИЯТА в романа на Джек Лондон:

Бък е сан бернар, шотландска овчарка, с безгрижен живот в долината на Санта Клара при своя собственик - съдия Милър. Един ден градинарят Мануел го открадва и продава за парите, които дължи на комар. Бък е натоварен на кораб за Аляска и продаден на двойка канадци, впечатлени от неговата физика. Те го използват като впряг за шейни и той бързо се научава да оцелява през студените зимни нощи сред глутнците, наблюдавайки своите събратя. Бък и друго куче - Шпиц, стават врагове и съперници. Бък убива Шпиц и става лидер. Впоследствие е продаден на друг мъж, Чарлз, но неговата съпруга Мерседес и брат й Хал нямат никаква представа от снежния впряг и оцеляването сред дивата природа на Аляска. Не хранят кучетата редовно, а впоследствие престават да го правят изобщо. Докато пътуват се натъкват на опитния чужденец Джон Торнтън, който забелязва лошото им състояние.

Предупреждава за опасността при прекосяването на реката, но пренебрегват съветите му и заповядват на кучето да продължи. Изтощен, гладен и предусещащ опасността, Бък остава да лежи в снега, без да помръдва, освен да диша и кърви. Разпознавайки забележителната му качества, възмутен от насилието на хората, Торнтън освобождава кучето от впряга и го задържа при себе си. След кратки спорове тримата безотговорни господари го оставят и преминавайки реката, пропадат и потъват в леда заедно с шейните. Торнтън помага на Бък да оздравее, кучето го обиква и се привързва - спасява го при инцидент. Торнтън го отвежда на експедиция за злато. По време на пътешествие, Джон сключва облог за силата на своето куче. Бък печели, чупейки леден блок от един тон, който дори успява да отмести на 100 ярда. Златотърсачите се връщат в лагера, а Бък изследва дивата природа и общува с вълк от местната глутница. Една нощ заварва своя любим господар и всички от лагера, избити от група индианци. Бък отмъщава и продължава, следвайки вълка в гората, воден от зова на дивото.

*Златна Романова

Адаптациите по романа на Джек Лондон през годините:

Екранизация с участието на Кларк Гейбъл и Лорета Янг през 1935;

"Дивото зове" с участието Чарлтън Хестън и Мик Стийл през 1972;

Телевизионен филм с Рик Шрьодер през 1993;

Адаптация на Греъм Лъдлоу и Ричрад Драйфус с участието на Рутгер Хауър през 1997;

Японски телевизионен анимационен сериал в 22 епизода и пълнометражен анимационен филм през 1980;

През юни 2009 се разпространява "Дивото зове" - Digital Rea 3D- в 14 специално оборудвани киносалона в САЩ.

През 2011 се очаква многообещаваща оригинална адаптация на романа да бъде поставена на сцената на "Оксфорд Плейхаус"