Дългият път към нощта на Аскеер

30 години "Аскеер" в първи документален филм за създаването и историята на Театралните награди

Държава: България
Година: 2020
Времетраене: 58 минути
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Албена Александрова

Режисьор: Станислав Терзиев

Българската национална телевизия е свързана с театралната награда "Асеер" от самото й създаване. В "Златния фонд" на БНТ се пазят заснети всички церемонии, с изключение на първата, която не е била снимана с камера.

Тя се е състояла в НДК през 1991 година и е продължила само 45 минути. От нея са запазени само няколко снимки, които са показани във филма.

Зрителите имат възможност за среща с големите имена в българската култура, много от които вече не са сред нас. Хрониката припомня затрогващи реакции на любимци на публиката, носители на наградата през годините – как се чувства Йордан Радичков, как Татяна Лолова ни кара да се смеем, защо плаче Мария Каварджикова и за какво тъгуват Юлия Огнянова и Иван Кондов.

Специално за филма са интервютата с актьора Васил Михайлов, Мирослав Пашов - директор на театър "Българска армия", Диана Добрева - трикратен носител на "Аскeер" и режисьор на церемонията в десет поредни години, Милен Миланов - дългогодишен Председател на Фондация "Аскеер" ,

Владимир Люцканов актьор и дългогодишен режисьор на церемонията, Георги Чапкънов - автор на статуетката за наградата, Ивайло Христов - актьор, режисьор и дългогодишен участник в церемонията. Някои от тях споделят неизвестни до сега факти, останали зад кулисите.

Освен ветераните на театралната сцена са цяло съзвездие млади актьори.

В духа на церемонията "Аскеер", филмът е като мюзикъл-спектакъл с откъси от събитието през годините.