До България и назад

Булгаристан или ТатарстанДокументален филм

Държава: България
Година: 2000
Времетраене: 28 минути
До България и назад
За продукцията

Сценарий: Максим Караджов

Режисьор: Любо Христов

Оператори: Нестор Манолов, Цветан Тончев

Волжка България, известна още като Волжко-Камска България, е средновековна държава, разположена на голяма територията между реките Волга и Кама. Възниква след разделянето на синовете на кан Кубрат и за неин основател се посочва Котраг. Държавата обаче дълго време се намира в сянката на Хазарското царство, начело с другия син на Кубрат - Бат Баян. Популярни са различни версии - че държавата на хан Котраг не е съществувала, че не я създал той или че тя губи независимостта си за сметка на Хазарското царство. Днес е ясно, че волжките българи през VІІІ век са били защитници на независимостта - единствените, победили ордите на Чингиз хан и така спрели настъплението на монголите към Европа.

През 1487 руският княз Иван ІІІ превзел един от основните центрове на Волжка България – Казан и приел титлата "Княз Български". Създал Казанска и Българска архиепископия. След него Иван ІV Грозни превзел Волжка България и сложил край на нейното съществуване като държава. До средата на ХХ век днешен Татарстан е носил коренното си име Булгаристан. Промяната е направена в годините на съветската власт, когато се налага преименуването и на българите в татари.

Странният факт в историята е, че прабългарите създават почти едновременно три държавни образувания с три различни религии. Аспарухова България приема християнството, Хазарското царство е първото, приело юдаизма в Европа, а Волжка България е първата европейска държава, приела исляма.