До какво ще доведе новата цена на газа?

До какво ще доведе новата цена на газа?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

До какво ще доведе новата цена на газа? Как по-скъпо парно и ток ще се отразят на хората и бизнеса?

Дискусия в студиото на "Референдум" с енергийните експерти Атанас Тасев и Христо Казанджиев, Еленко Божков - председател на Асоциацията на топлофикационните дружества, Кремен Георгиев - председател на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори, Константин Стаменов и Валентин Кънев - председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация.

elenkoЕленко Божков, бивш член на ДКЕВР: Навремето се използваше демпфериране на цените, т.е. цената на природния газ пада на 523 лв., а цената на природен газ за топлофикации остава 564 лв. - по този начин се образува един буфер, който би могъл да се използва в бъдеще. Ако този буфер се използваше през 2016 г., можехме значително да ограничим скока в цената отоплителната енергия, а не 23% за София - а с 9 до 11%.

kazandjievХристо Казанджиев от Българския енергиен форум коментира договора между Булгаргаз и Газпром, като уточни, че не го познава в детайли, но базирайки се на старите образци, които познава. Смята, че договорите са нормални, търговски и направени така, че да се индексира природният газ да се индексира с цените на алтернативните петролни деривати на международните пазари, това е една обичайна търговска практика. Ключовият момент в тези договори е базовата цена на природния газ, която е избрана за определен момент и подлежи на индексация. Няма нищо, което да безпокои хората по отношение на договорите. Но факт е, че от края на миналата година цената на петролните деривати се увеличава и съответно индексацията води до увеличаване цената на природния газ. Друг е въпросът, че  по неразбиране или по определени изисквания КЕВР не прави процеса плавен и постепенен, а съобразен с непазарни аргументи. Трябва да се отбележи, че увеличението с 30, даже 32% беше обявено февруари месец.

tasevПроф. Атанас Тасев, финансов анализатор в преговорите между Булгаргаз и Газпром поясни, че исканото увеличение от Газпрон от 13% увеличение и от КЕВР с 30% е заради формулата, по която се пресмята. Тя има характер на филтър, всъщност цените се сменят на тримесечие, поради което тези цени трябва да бъдат усреднявани, затова се въвежда формулата, която се усреднява с деветмесечен период. Сега отработваме един голям скок, който е бил март - юни миналата година и този скок щеше да бъде по-голям, ако не се изглаждаха тези колебания на алтернативните горива. Тези 13% са за първо тримесечие, но съотнесени към 9 месеца назад водят до това число, което регулаторът е представил.

stamenovКонстантин Стаменов, председател на УС на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори припомни, че първо тримесечие имаше отложено поскъпване, трябва да се обърне внимание на това, че в това тримесечие основните консуматори са топлофикационните дружества, газоразпределителните дружества, предимно за отопление, и индустрията. Второ тримесечие консуматор остава предимно индустрията и когато имаме отложено поскъпване от първо тримесечие и се пренесе към второ тримесечие, то това поскъпване трябва да стане много по-значително, за да компенсира и намаленото количество от първото тримесечие. Така Константин Стаменов обясни, защо в момента имаме 30% поскъпване. "Ние протестираме това отложено плащане, защото ние ще платим сметката", отбеляза той и поясни, че това се нарича кръстосано субсидиране и няма как да го приемат за нормално. По-големият проблем е, че няма либерализация на този пазар, тепърва Европейската комисия е предвидила мерки срещу монопола на Газпром, така че този пазар да бъде либерализиран по-скоро. И поясни за зрителите, че газът поскъпва в момента, защото такъв е договорът с Газпром, в който цените на газа са обвързани с цените на петролни продукти, което е много остаряло решение и то трябва да бъде час по-скоро променено.

kremenКремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества: 30% увеличение на топлинната енергия е частен случай, там има конкретни причини. Средното увеличение на топлинната енергия е 22% за топлофикациите, които използват природен газ като основно гориво. Чисто математически това се получава от факта, че разходите за природен газ е определен процент от разходите на дружествата за тяхната дейност. Когато тези разходи са около 70% от общите разходи, с такъв коефициент се увеличава или намалява цената на топлинната енергия.

kunevВалентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, коментира, че не трябва да бъдем толкова недобронамерени към регулатора, който е независим. Основната причина защо се вдигна цената с 30% е, че зимата беше много студена, потреблението на газ през първото тримесечие на тази година беше много повече, отколкото в предишни периоди. Какво направи КЕВР, имайки едно добро намерение?

В предишната 2016 година, когато цените на петролните продукти по формулата падаха, съответно цената на газа падаше, тя взе решение да не намалява толкова драстично цената на Булгаргаз, така че те да могат да съберат един резерв, който да бъде използван като буфер. Когато цената започна да се вдига, те са започнали да използват половината от този резерв, за да се омекоти драстичното повишаване на цената за първото тримесечие. Но тъй като потреблението на газ беше изключително високо, то се получи обратен ефект.

Вижте цялата дискусия.

Гледайте "Референдум" всеки вторник от 21:00 часа по БНТ1!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад