Добро утро с БНТ2 – информационен блок (пряко предаване от София) – 03.03.2017

Добро утро с БНТ2 – информационен блок (пряко предаване от София) – 03.03.2017
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вече 139 години ние, българите, с гордост се наричаме свободен народ. Свобода, за която хиляди възрожденци и родолюбци са жертвали живота си. На трети март през 1878 година в малкото селце Сан Стефано, разположено на 12 километра от Истанбул, Русия и нейните съюзници – Румъния, Сърбия и Черна гора подписват мирен договор с победената Османска империя. Датата слага началото на Третата българска държава – тази, в която живеем и днес и която имаме моралното задължение да пазим „свята и чиста” според завета на Апостола на свободата Васил Левски. Дори 500 години робство не са могли да изтрият нашата славна история. Както казва Паисий Хилендарски: „От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели.“

Да си честитим днес Освобождението и да си спомним за цената му.

Акценти в предаването:

Пловдив ще отбележи Трети март с поход към свободата, в който ще участват хора от комитет „Родолюбие“ и ученици. Ще ви покажем още как градът посрещна празника с хляб в цветовете на българското знаме. Ще видите и уникалната история за револвер на телохранителя на Яворов –Ташко Горов, който вече е в родната къща на поета в Чирпан.

Традиционно на днешния празничен ден във Варна се провежда ветроходната регата „Трети март”. Кои са участниците и как ще протече състезанието, малко по-късно в предаването. Ще ви покажем и редки фотографии и документи от периода на Руско-турската освободителна война. Те са част от изложбата „Знаци на свободата и героизма“, която се прави за първи път. Очаквайте ни.

И още:

- как празничният ден може да започне с патриотично кафе?

- „Пробуждане с хоро“ в парка „Заимов” в София и в много градове в страната и чужбина;

- ще ви разкажеш и историята на една песен, посветена на българските опълченци.