Добро утро с БНТ2 – информационен блок (пряко предаване от София) – 16.02.2017

Добро утро с БНТ2 – информационен блок (пряко предаване от София) – 16.02.2017
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На днешната дата, 16 февруари, през 1900 г. е обнародван първият Закон за празничните дни в Княжество България. Той е базиран главно на религиозни съображения. Чрез него се цели спазването на християнските традиции за почивка по време на празници като Възкресение Христово, Рождество Христово и такива, на които се почитат светци. Освен църковните празници, които преобладават, присъстват и дни, свързани с рождени и именни дни на царското семейство. За почивни са обявени и всички неделни дни. Според чл.4 обществени заведения като хотели, ханове и аптеки могат да работят през всички празнични дни, а бръснарниците – до 12 часа преди обед. Същото важи и за места като хлебарници, месарници и млекарници освен по празници като Нова Година, Богоявление и първите дни на Рождество и Възкресение Христово.

Акценти в предаването:

Вандали изрисуваха с графити фасадата на зала „22 септември” в центъра на Благоевград. Какви мерки взима общината и къде може да сигнализирате за подобни прояви ще разберете, ако останете с нас. А в рубриката ни „Полезно за родителите” ще ви покажем нововъведение в детските градини в града. За всяко от децата ще бъде изготвяна изготвяна специална папка с информация за интересите и талантите му по време на игра и обучение. Как ще послужат тези данни – очаквайте ни.

Русе и Гюргево обсъждат общи мерки за намаляване на опашките от автомобили на Дунав мост. Какви са те и кога ще влязат в сила, останете с нас, за да разберете. Ще ви покажем още как може да подадете сигнал за разрушени и опасни шахти в града. Причината е, че поради ниските температури и топенето на снега броят им драстично се е увеличил.

И още:

- София се готви да посрещне феновете за мача на „Лудогорец“ срещу датския „Копенхаген“ в първия шестнайсетина финал на Лига „Европа”;

- във варненското училище „Найден Геров” откриват първата виртуална класна стая;

- в рубриката ни „Гост на деня“ в Пловдив ще ви срещнем с представители на отбора на „Академик“, които са домакини на 62-рото издание на Купата на България по баскетбол.


Ако искате да се свържете с нас, може да направите това във фейсбук на страницата ни „Добро утро с БНТ2”, на електронната ни поща utro_bnt2@bnt.bg или да ни се обадите на телефон 02/ 814 24 74. Изпращайте ни снимки и сигнали, които ние ще проверим на място.