Дроновете в помощ на залесяването

Дроновете в помощ на залесяването
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Великата тайна на дърветата, разкрита по болезнен начин. Чрез изтръгване, изсичане, горене - накратко с елиминиране на 26 милиарда дървета годишно от лицето на Земята. Великата тайна всъщност се явява една елементарна истина. Дърветата могат без хората. Но без дървета хората започват да страдат от суша, свлачища, липса на чист въздух.

Възможно ли е малко хора с много ум да поправят онова, което очевидно е сторено от много хора с малко ум? Плановете са не един и два. Но идеята на Лорън Флечър, физик и бивш инженер от НАСА, изглежда многообещаваща. Плановете му са да изгради система за залесяване на лишени от дървета горски територии, в която основна роля играят дроновете.

"Тази система на залесяване ще бъде прецизна. Тя ще позволи да се извършат адекватни промени и ще понижи чувствително разходите за залесяване на обширни територии", каза той.

Щом една индустрия унищожава безценните горски ресурси, съвсем в реда на нещата е друга индустрия да ги възстановява, смята Лорън Флечър. Целта му е да засади милиард дървета със скорост 36 хиляди семена дневно. Мисия с два етапа. При първия дронът прелита над обезлесената зона, събира данни и прави снимки за изготвянето на 3D карта. Следва анализ, който определя най-подходящите места за засаждане на дървета. Изготвя се маршрут, който дронът следва автоматично.

После летателният апарат поема по курса, носейки капсула със сгъстен въздух и ценно съдържание - биоразградими кутийки със семена и хранителни вещества, необходими при поникването. Всеки дрон е зареден с 300 кутийки. На всеки 10 секунди апаратът изстрелва по една към земната повърхност. Благодарение на тази автоматизирана система всеки ден могат да се засаждат по 36 хиляди семена. За сравнение един опитен горски работник може да постигне резултат до 1500 на ден. При това цената на процеса с дроновете е десет пъти по-ниска.

Целите на проекта за възстановяване на горите съвсем не спират до тук. Оксфордската компания, която се стреми кък въвеждане на технологията, предвижда полети с дронове над вече залесените територии. Апаратите ще събират данни за растежа и развитието на дърветата, а събраната информация за видовете и съвместимостта им с местните условия ще подобри следващите етапи на залесяване.

Първите опитни полети на дроновете-залесители се предвиждат за края на юли или началото на август.

Автор: Милен Атанасов