Двама мъже в града

Когато "легендата" е по-силна от фактите, се стига до...смърт - със или без закона

Държава: Франция, Италия
Година: 1973
Времетраене: 100 минути
Гледайте по БНТ 3 на: 23.09.2023, 13:20
Двама мъже в града
За продукцията

Драма

Сценарист и режисьор: Жозе Джовани
В ролите: Ален Делон, Жан Габен, Виктор Лану, Сесил Васор и др.

ФИЛМЪТ и ИСТОРИЯТА

"Двама мъже в града" е биографичен филм за режисьора Жозе Джовани, който е бил затворник, осъден на смърт през 1945 и помилван от Президента на Франция с 10 години затвор. След присъдата става писател и... режисьор. Но не всички имат този "късмет".

Историята е филмирана във време, когато във Франция политически се разисква "смъртното наказание". Сюжетът изважда язвите на правосъдието и полицията. "Загрижени" с мерки за превъзпитанието и съдбата на престъпника, службите с действията си го принуждават и убеждават в неизбежността на саморазправата, независимо от закона, който и без това е съмнителен в обективността си да служи на обществото и правото.

Смъртното наказание във Франция е отменено през 1981, но този "хуманен" акт никъде по света не прави закона по-голям и престъпността по-малка. Проблемът е във фалшивия знак за справедливост и равенство в грешно съставено уравнение. В тон с "обичайната практика" печели малодушието на облечения с авторитет.

В старото френско кино Жан Габен често е в ролята на ментор за "изгубени души" и в хазарта, и в съда - с Белмондо в "Маймуна през зимата", с Делон в "Мелодия от подземието". С бавен нисък глас той тежко влиза в съдбата на другите, със залозите от живота.

Реално този "смъртен" филм е за "ЕДИН МЪЖ в града" между други двама, с най-различната роля на АЛЕН ДЕЛОН.

СЮЖЕТ

След участие в банков обир и присъда с 10-години затвор, Жино Страблиджи излиза на свобода с чистото намерение да започне друг живот. За него като наставник отговаря пенсионираният инспектор Жермен Казньов - с искрено внимание и подкрепа.

Но друг инспектор - Гоантро, е много по-загрижен да го обвини като непоправим престъпник, подлагайки го на параноично следене и подозрения. Жино Страблиджи се надява, че това е временно.

Започва работа като печатар в малък град. Почти няма контакти, но самотата не е проблем, стига му радиото. Наставникът Казньов го запознава със семейството си. Жино сякаш няма близки, но любимата жена го е дочакала. За съжаление, срещата им е кратка до фатален инцидент. Жино започва нова връзка и животът го повлича с добрите и лошите си течения.

Старите авери го канят за нов удар, Страблиджи отказва, омразният инспектор го следи дори като спи, а наставникът му неочаквано проявява недоверие и безсилен в съда, очаква края на историята.

За тази безизходица няма закон и зала за истината. Нищо не може да скъса порочния кръг освен смъртта, от която всички се страхуват...

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад