Двама мъже в града

Когато "легендата" е по-силна от фактите се стига до...смърт, със или без законаДрама

Държава: Франция, Италия
Година: 1973
Времетраене: 100 минути
Двама мъже в града
За продукцията

Сценарист и режисьор: Жозе Джовани

В ролите: Жан Габен, Ален Делон, Виктор Лану, Сесил Васор и др.

"Двама мъже в града" е биографичен филм за Жозе Джовани, който е бил затворник, осъден на смърт през 1945 и помилван от Президента на Франция с 10 години затвор. След присъдата става писател и... режисьор. Но не всички имат този "късмет".

Историята е филмирана във време, когато във Франция политически се разисква "смъртното наказание". Темата изважда язвите на правосъдието и полицията. "Загрижени" с мерки за превъзпитанието и съдбата на престъпника, службите с действията си го принуждават и убеждават в неизбежността на саморазправата, независимо от закона, който и без това е съмнителен в обективността си да служи на обществото и правото.

Смъртното наказание във Франция е отменено през 1981, но този "хуманен" акт никъде по света не прави закона по-голям и престъпността по-малка или.. обратното. Проблемът е в във фалшивия знак за равенство и справедливост в грешно съставено уравнение.

И в двете системи - и в съдебната, и в криминалната, доверието и недоверието лесно се наказват със смърт, дори и без присъда. Едното е политика, другото - бизнес. Печели малодушието на облечения с авторитет. В старото френско кино Жан Габен винаги е в дежурното амплоа на ментор за млади герои - и в хазарта, и в съда - с Белмондо в "Маймуна през зимата", с Делон в "Мелодия от подземието". С бавен нисък глас и подпухнало от "опит" лице, той тежко влиза в съдбата на другите със залози от живота. */Следващите двама стереотипни актьори, в същия проповедно-загадъчен тон, са британски - Шон Конъри и Майкъл Кейн/. РЕАЛНО този "смъртен" филм е за "ЕДИН МЪЖ в града" - между други двама, с най-различната роля на АЛЕН ДЕЛОН.След участие в банков обир и присъда с 10-години затвор, Жино Страблиджи излиза на свобода с чисто намерение да започне друг живот. За него като наставник отговаря пенсионираният инспектор Жермен Казньов - с искрено внимание и подкрепа, Но друг инспектор - Гоантро, е много по-загрижен да го обвини като непоправим престъпник, подлагайки го на параноично следене и подозрения. Жино Страблиджи се надява, че това е временно.

Започва работа като печатар в малък град. Почти няма контакти, но самотата не е проблем, стига му радиото. Наставникът Казньов го запознава със семейството си. Жино сякаш няма близки, но любимата жена го е дочакала. За съжаление, срещата им е кратка до фатален инцидент.Жино

започва нова връзка и животът го повлича с добрите и лошите си течения.

Старите авери го канят за нов удар, Страблиджи отказва, омразният инспектор го следи дори като спи, а наставникът му неочаквано проявява недоверие и безсилен в съда, примирено очаква края на историята. За тази безизходица няма закон и зала за истината. Нищо не може да скъса порочния кръг освен смъртта, от която всички се страхуват...

Златна Романова